CoolClub pro IT odborníky

IoT může varovat lidstvo před budoucími nákazami

30.06.2020

Prevence proti vzniku a šíření nemocí je v dnešní době velmi aktuální téma. Naštěstí po svém boku máme moderní technologie, které mohou s touto celosvětovou výzvou výrazně pomoci. Řeč je o chytrých zařízeních napojených na globální síť IoT, které dokážou včas diagnostikovat nejrůznější nákazy a dostat je pod kontrolu. Pojďte si přečíst o 5 užitečných využití technologie IoT v praxi.  

 

Magazín

 

Internet věcí (IoT) je jedna z nejrychleji rostoucích oblastí v IT světě. Jedná se o velmi užitečnou technologii, pomocí které lze ovládat chytrá zařízení přes internet. Díky tomu si můžete z práce zapnout klimatizaci, zatáhnout žaluzie nebo zhasnout světla, z dovolené zase nastavovat alarm. Ve zkratce tedy můžeme říct, že pomocí IoT můžeme sledovat, ovládat a kontrovat nejrůznější zařízení, aniž bychom u toho museli být fyzicky přítomni.

Zatímco trend IoT měl největší ohlas v chytré domácnosti a firemním prostředí, do popředí se momentálně dostává nová možnost jeho uplatnění. Po celosvětové pandemii koronaviru se čím dál více začíná mluvit o tom, zda by se internet věcí nemohl využít ve snaze ochránit lidstvo před budoucími nákazami. 

 

IoT pomůže včasně detekovat infekční choroby

Detekce je prvním a nejdůležitějším krokem při kontrole infekčních chorob. A právě to je jeden z důležitých aspektů, se kterým může internet věcí pomoci. Globální síť senzorů IoT přináší zdravotnictví nezměrné výhody, díky nimž mohou být jednotlivé státy lépe připraveny na budoucí nákazy. Mezi ně například patří lepší předpověď budoucích nákaz, rychlejší diagnostika, včasné odhalení kontaminované vody či znečištěného vzduchu a v neposlední řadě také odborná pomoc lékařů na dálku.

 

 

Přesnější předpověď chřipkové sezóny

Chřipková sezóna nás pravidelně potkává rok co rok. Toto období bývá velkou zátěží pro nemocnice a doktory, jež často nemají dostatek kapacity na poskytnutí rychlé lékařské péče. Internet věcí by tento nápor mohl do určité míry snížit, a dokonce poskytnout o rychle šířícím se viru cenné informace, které nelze získat jinou cestou.

Dobrým příkladem mohou být inteligentní teploměry, které přenáší data do aplikace na sledování příznaků. Na základě informací jako je teplota nebo symptomy bude moci lékař určit, jestli je pacient skutečně nakažený a jaký lék mu má předepsat.

Ve velkém měřítku lze tento typ údajů anonymizovat a agregovat, což umožní odborníkům být dokonale informovaní o tom, kde je nejvíce nakažených a zda mají stejné symptomy. V nedávném průzkumu dokázaly inteligentní teploměry předpovědět chřipkovou sezónu až o tři týdny dříve.

 

Rychlá diagnostika nemocí

Velký problém u většiny infekčních nemocí spočívá v tom, že většina lidí ani neví, zda jsou nakaženi, protože nejeví žádné příznaky. A to bývá kámen úrazu, který přispívá k ještě rychlejšímu šíření. Lze tomu předejít? Odpovědí může být internet věcí, který pomůže s včasnou diagnostikou.

Problém s rychlým šířením nákazy museli řešit například v africké Ugandě, kde řádil virus v podobě tuberkulózy. Zdravotníci museli čekat až dva měsíce na výsledky testů, což léčení výrazně zpomalilo. Když však několik zdravotnických zařízení začalo používat bezdrátový systém se SIM kartou IoT napojenou na globální komunikační platformu, diagnostika tuberkulózy trvala pouze tři dny. Díky tomu mohli infikovaní pacienti okamžitě přijmout karanténní opatření a zamezit tak riziku šíření. 

 

Okamžité rozpoznání kontaminované vody

Zdrojem nemocí bývá v určitých zemích také znečištěná voda. Ta může mít naprosto devastující účinek na životy miliony lidí, kteří nemohou využívat filtr a nemají k dispozici ani kvalitní lékařskou péči. I v tomto aspektu může být IoT nadměrně užitečný – díky chytrým zařízením může být kvalita pitné vody neustále monitorována.

V praxi se jedná o citlivé senzory, které jsou umístěny v jednotlivých potrubích. Tyto senzory posílají přijatá data do napojené aplikace, kterou odborníci pravidelně kontrolují. Posbíraná data ukazují obsažený poměr látek, stopy nečistot a dalších prvků, které jim pomohou analyzovat současný stav pitné vody. Pokud by došlo k znečištění či výskytu nebezpečných bakterií, experti budou moci rychle zasáhnout. 

 

 

Udržování čerstvého vzduchu uvnitř budov

To, co funguje u znečištěné vody, může fungovat také u kontaminovaného vzduchu. Právě znečistěné ovzduší uvnitř budov bylo zařazeno mezi pět největších environmentálních rizik pro veřejné zdraví. Špatná kvalita ovzduší způsobená nedostatečnou ventilací, plísněmi a bakteriemi může skutečně usnadňovat přenos nemocí a negativně ovlivnit zdraví lidí trávících čas v tomto prostředí.

Jedním z řešení může být opět instalace chytrých senzorů, které budou monitorovat ovzduší a detekovat přítomnost znečišťujících látek. Díky napojení na komunikační platformu IoT budou senzory podávat cenné informace o aktuálním stavu a zároveň pomohou udržovat zdravý poměr čerstvého vzduchu za každé situace. 

 

Rychlá pomoc odborníků na dálku

Jakmile někde vypukne epidemie, nastává závod s časem, ve kterém se odborníci snaží dostat šíření nákazy plně pod kontrolu. Aby se tak stalo, je nutné pochopit, o jakou nemoc se jedná, jaký je její rozsah, příčina, šíření a čím se dá léčit. Získat všechny tyto informace může být takřka nemožné, pokud se jedná o oblasti odříznuté od civilizace a epidemiologů.

V takových případech přicházejí na řadu digitální mikroskopy s podporou IoT, které tuto geografickou propast mohou snadno překlenout. Jsou totiž schopné provést okamžitou analýzu a poslat vzorky specialistům tisíce kilometrů daleko. Díky tomu mohou jednat včas a udělat opatření, která mohou šíření nemoci zpomalit. 

 

Síť chytrých zařízení propojených přes IoT komunikační platformu může být mimořádně užitečná, a to nejen pro osobní potřebu. Kromě pohodlí může tato technologie nabídnout pomocnou ruku při prevenci proti vzniku a šíření nemocí. A to je jednoznačně mise, která je v současné době jednou z nejvyšších priorit. 

 

 

Připravila: Petra Pruden