CoolClub pro IT odborníky

Čeští Vrgineers a jejich nejpokročilejší headset pro VR: Letecký trenažér darovali i ukrajinským pilotům

01.07.2022

Společnost Vrgineers věnuje jeden ze svých přenosných trenažérů ukrajinským vzdušným silám. Rekonfigurovatelný VR pilotní trenažér má ukrajinským pilotům pomoci se zabezpečením vzdušného prostoru a nácvikem taktiky v misích.

 

Magazín

 

Na základě výsledků experimentálního výzkumu využití VR a simulátorů při výcviku pilotů se společnost Vrgineers domnívá, že její technologie mohou urychlit a zkvalitnit výcvik pilotů proudových stíhaček a vrtulníků a zároveň snížit související náklady při přechodu z východních platforem na moderní západní platformy.

Vrgineers je inženýrská společnost zabývající se virtuální realitou a vytvářející VR náhlavní soupravy s vysokým rozlišením pro profesionály, kteří si zakládají na nejlepší vizuální kvalitě ve své třídě.

 

Rychlejší aktualizace

Nejnovější náhlavní souprava VR společnosti Vrgineers, XTAL, je inteligentní náhlavní souprava pro profesionální konstruktéry, inženýry, architekty a profesionály v oblasti simulací.

Již desítky let existuje snaha o modernizaci současných výcvikových metod, která je částečně vyvolána náklady na úpravy a údržbu velkých kopulovitých simulátorů, nemožností udržovat výcviková zařízení v aktuálním stavu, protože letadla v terénu a odpovídající software se aktualizují rychleji než výcvikové simulátory, a celkovým nedostatkem odborných výcvikových profesionálů. 

 

 

Technologie virtuální a smíšené reality mohou výrazně zlepšit proces transformace pilotů z východních platforem, jako jsou Migy a Suchoj, na západní platformy, jako jsou Lockheed Martin F-16 nebo F-35, Airbus Eurofighters, Dassault Rafales a Saab Gripens, a také pro více vrtulníků.

"Vrgineers dokáže dodat moderní řešení pro výcvik pilotů, která nabízejí vysoce efektivní výcvikové techniky při výrazně nižších nákladech ve srovnání s tradičními kopulovými simulátory," říká Marek Polčák, generální ředitel společnosti Vrgineers.

Požadavek na modernizaci je ještě nutnější v zemích a leteckých silách, které byly závislé na východních výcvikových metodách a zařízeních, jako je například Ukrajina. Ruští výrobci přerušili dodávky náhradních dílů, což si na základě nařízení EASA vynutilo uzemnění několika záchranných a dopravních letounů po celé Evropě. Kromě toho některé země, jako například Slovensko, které sousedí s Ukrajinou, zaznamenaly odklad dodávek svých víceúčelových stíhaček a hledají rychlejší způsob výcviku pilotů s rychlými výcvikovými osnovami.

 

 

Trenažér kamkoliv

Trenažéry Vrgineers jsou vyvíjeny v úzké spolupráci s americkým letectvem a námořnictvem v rámci programu SBIR (Small Business Innovation Research) s cílem urychlit výcvik pilotů, zrychlit proces a zvýšit připravenost pilotů. Takové trenažéry nabízejí neuvěřitelné možnosti, jak dodat cenově dostupné simulátory s realistickým syntetickým výcvikovým prostředím, které lze nasadit kdekoli.

Lze je vzájemně propojit pro skupinový výcvik, používat samostatně pro výcvik v misích a taktický výcvik nebo pro úplný procedurální výcvik. Simulátory jsou již integrovány s IG, jako jsou Prepar3D, X-Plane, VBS 4 nebo MCS.

Různé styly simulátorů zahrnují různé úrovně replik kokpitů a plně funkčních přístrojových panelů, aby vyhovovaly potřebám a rozpočtům jednotlivých organizací. Patří sem přenosný trenažér, který je dodáván s plynovou pákou, kniplem, kormidlem a nastavitelným sedadlem, které poskytuje sílu vibrací. Dále trenažér pro učebny, který lze upravit pro libovolné letadlo jako autentickou repliku kokpitu jedna ku jedné vylepšenou o pocit pohybu. A nakonec vlastní trenažér, který zahrnuje fyzický kokpit, řídicí systémy a letové modely.

 

 

"Vidíme velký potenciál pro armády a soukromé organizace, které chtějí přejít z Migů na F-16 nebo F-35 nebo z Mi-8 na Blackhawky a potřebují nákladově efektivní způsob výcviku svých pilotů," dodává Polčák.

Další česká společnost Primoco UAV SE však také zavedla do svého výcvikového programu revoluční modul virtuální reality, který jí take umožňuje výrazně zvýšit efektivitu, úspěšnost a bezpečnost výcviku pilotů bezpilotních letounů. Modul využívá technologii virtuální reality prostřednictvím prohlížení obrazu pomocí 3D brýlí a poskytuje výcvik v kompletním ovládání letadla v plně umělém prostředí.

Zvolená technologie umožňuje zákazníkům společnosti Primoco UAV SE cvičit své piloty tak, jako by se nacházeli na svém domovském letišti nebo na jiných místech nasazení, s možností simulace různých podmínek prostředí, od denního až po noční, simulaci různých povětrnostních jevů a provoz ve složitém prostředí leteckého provozu.

 

 

Významným přínosem je také možnost analýzy letu se zobrazením průběhu letu, a to jak pro let uskutečněný plně v prostředí virtuální reality, tak pro skutečný let přehrávaný v prostředí virtuální reality.

Dodavatelem výcvikového řešení je česká společnost VR Group a.s., která patří mezi přední evropské simulační společnosti s dlouholetými zkušenostmi s dodávkami výcvikových center pro vojenské a bezpečnostní subjekty v České republice i v zahraničí.

 

Tip! Chtěli naprogramovat kryptobanku, nakonec skončili u platformy na vývoj blockchainu. A v Silicon Valley

 

 

Připravil: Radek Svoboda

Foto: Facebook Vrgineers