CoolClub pro IT odborníky

Žižka bude dostupný online v rekordně krátkém čase

08.09.2022

Historický velkofilm Jan Žižka sice dnes vstupuje do kin, dlouho tam však nezůstane. Už 31. října bude možné Žižku shlédnout online. Snímek bude nejprve bude dostupný na VOD službách a po zhruba 54 dnech od premiéry mezi nimi bude rekordmanem.

 

CoolMovie

 

Přestože má snímek Petra Jákla o Janu Žižkovi potenciál stát se kasovním trhákem, rozhodla produkce filmu o překvapivém kroku. Velkorozpočtový snímek zhruba již po padesáti dnech nasadí do online platforem.

Podle serveru GeekTyrant se tak stane již 31. října na tzv. VOD službách. VOD služby (video-on-demand, video na vyžádání) typu iTunes či Google Play brzy doplní i SVOD platformy, jako je např. Netflix. Protože SVOD služeb využívá aktivně 40 % Čechů, lze předpokládat, že si filmoví nadšenci na Žižku ve svém obýváku rádi počkají a do kin se zbytečně nepohrnou. 

Nasadit film do online platforem necelé dva měsíce od premiéry není obvyklé. Dosud nejrychleji nasazenými snímky byly Promlčeno (po 75 dnech od premiéry) a Tři Tygři: Jackpot (74 dnů od premiéry).

V Jáklově historickém filmu se objeví mezinárodní hvězdy jako je Ben Foster, Sophie Lowe, Michael Caine, Matthew Goode, Til Schweiger či Roland Moller. S hollywoodským rozpočtem ve výši 20 milionu dolarů se dá očekávat hvězdná podívaná, proto je brzký vstup do online prostředí trochu překvapením. Stojí za tím nedůvěra v návratnost investic v kinech?

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: Stanislav Honzík; Bioscop