CoolClub pro IT odborníky

Na hory i na silnici: 7 nejlepších aplikací na zimu

06.02.2023

Lyžařská sezóna je už v plném proudu, přestože české skiareály zažívají další těžkou sezónu, jsou na zimní nadšence a milovníky zimních sportu připraveni. Jestliže vás tedy dovolená na horách teprve čeká, připravte se i vy! Níže najdete seznam sedmi mobilních aplikací, které se vám při zimních radovánkách i na silnici budou zaručeně hodit.

 

Magazín

 

Fatmap Ski: 3D mapa terénu

Ať už se při svém pobytu na horách chcete věnovat lyžování či snowboardingu, neuškodí si svou trasu naplánovat dopředu. Aplikace Fatmap Ski vám poskytne nejpokročilejší 3D mapu terénu pro naplánovaní té nejlepší trasy, ať už ke sjezdu na lyžích, snowboarding, hiking, jízdu na kole nebo skialpinismus.

Trasu je také možné si projít v klidu předem, což jistě ocení zkušení sportovci, stejně jako opatrní začátečníci. Aplikace přináší informace o nejlepších cestách z vašeho okolí a poskytuje včasná varování v případě lavinového ohrožení. Mimoto, si lze v aplikaci nahrát jakékoliv sportovní výlety a následně je sdílet.

 

OnTheSnow Sníh&sněhové zprávy

Aplikace OnTheSnow mapuje přes 2 000 lyžařských center po celém světě. Mimo ty nejznámější v Rakousku, Itálii či Francii, i Českou republiku a Slovensko. Počasí je jeden z nejdůležitějších faktorů při zimních radovánkách, proto tato praktická aplikace přináší aktuální informace o sněhových podmínkách.

Najdete v ní mapy sjezdovek, denní updaty o dosahované výšce sněhu a součástí jsou i webkamery přenášející obraz z jednotlivých skiareálů pro jasnou představu uživatele.  Mimo jiné se zde dozvíte také doplňkové informace týkající se aktuálních slev v místě vaší zimní dovolené apod. 

 

 

iSKI Czech: lyžařské podmínky

Informace o českých lyžařských střediscích bezpečně najdete právě v aplikaci iSKI Czech. Dozvíte se v ní aktuální počasí, úroveň sněhové pokrývky a získáte i povědomí o tom, které vleky zrovna fungují. Z některých areálů lze navíc získat vizuální představu o podobě terénu z živého přenosu webkamer.

Aplikace také dokáže vyhledat nejbližší lyžařská střediska a přehledně je seřadit dle sněhových podmínek, stejně jako i dalších kritérií. Kromě české varianty existují verze této aplikace také pro slovenské, německé, rakouské, švýcarské, italské, francouzské i další světové lyžařské areály.

 

Horská záchranná služba: pomoc v přesné poloze

Na svahu se může stát cokoliv a velmi rychle, od změn počasí až po jakákoliv menší či větší zranění. Aplikace Horská záchranná služba je uzpůsobená tak, aby nebyla závislá na dostupnosti datového signálu a v případě nouze dokáže přivolat pomoc pouze prostřednictvím jednoho tlačítka.

Díky tomu, že aplikace pracuje s GPS polohou, může záchranář na základě signálu vyrazit přesně na místo, kde se nacházíte. Součástí aplikace jsou také postupy, jak se zachovat v krizových situacích. Najdete tam instrukce pro poskytnutí první pomoci, doporučení, jak předcházet riziku v lavinových oblastech a také informace o Horských střediscích či stanicích Horské služby v okolí.

 

Snowsafe: pozor na lavinu

O bezpečnost na svahu se stará i aplikace Snosafe, jejíž primární funkcí je zjišťování aktuální lavinové situace v daném regionu. Můžete si tak na jednom místě zkontrolovat lavinové předpovědi nejen České republiky ale také Slovenska, Rakouska, Německa, Slovinka, Norska nebo části Itálie.

V aplikaci navíc najdete tzv. sklonoměr, který dokáže zhodnotit, zda je svah lavinový či ne. Stejně tak můžete prostřednictvím aplikace zaslat poznatky z terénu Horské službě spolu s aktuálními fotkami konkrétních míst a pomoci jim tak s vyhodnocováním vývoje lavinové situace.

 

 

iSKI Tracker: nejen na vaši rychlost

Milovníci lyží a snowboardu, obzvláště opravdoví nadšenci, jistě ocení aplikaci iSKI Tracker, která nejen že dokáže zaznamenat ujeté kilometry, zobrazit trasu přímo na mapě, ale také díky ní můžete zpětně analyzovat svou nejvyšší dosaženou rychlost na svahu, převýšení nebo třeba počet jízda absolvovaných za den.

Pro soutěživé typy je zde ještě jedna výhoda navíc. Dokáže totiž porovnávat dosažené výsledky s výsledky vašich přátel, a pokud jste se svými výsledky a statistikami spokojeni nad míru, můžete je sdílet i prostřednictvím sociálních sítí.

 

Asistence ŘSD: přehled sypačů

Nejen v zimních měsících by mohla být nápomocná, ačkoliv se v tomto případě nejedná o aplikaci, webová stránka na adrese udrzba.rsd.cz. Jedná se o interaktivní mapu, se kterou přišlo ředitelství silnic a dálnic. Po pár kliknutích se tam dozvíte informace o stavu silnic a jejich případném (ne)ošetření, obzvláště pokud je pod nulou.

Mnoho řidičů totiž z bezpečnostních důvodů nechce usednout za volant, v případě, že by mohlo být náledí a neošetřená vozovka. Na mapě ČR lze sledovat ikony náklaďáčků reprezentující aktuální polohu údržbových vozidel. Zároveň lze na tato vozidla kliknout a zjistit tak, kdy naposledy vyslala záznam.

Určité úseky silnic jsou pak barevně odlišeny dle toho, zda byly ošetřeny v posledních 30 minutách (zelená barva) nebo v rozmezí posledních 30-60 minut (oranžová). V případě, že vidíte barvu modrou byl úsek silnice ošetřen v posledních několika hodinách a červená část značí ošetření v posledních třech a šesti hodinách. Barevně neoznačené silnice údržbová vozidla neošetřovala více než šest hodin.

Je ale nutné podotknout, že na mapě najdete pouze dálnice a silnice první třídy. Není to jen z toho důvodu, že právě ty jsou primárně udržovány ŘSD, ale také proto, že jejich údržba je ze zákona nejdůležitější a má přednost. O menší komunikace a část silnic první třídy se starají kraje.

 

 

Připravila: Petra Sauerová