CoolClub pro IT odborníky

HR trendem je podle mě vztahový recruitment, být více people oriented a na jedné vlně, říká Václav Petruš, IT recruiter v DODO

16.05.2023

Václav Petrus působí na pozici IT recruitera ve společnosti DODO. Myslíte si, že se DODO věnuje pouze kurýrním službám? Už nějakou dobu ne. Více se o tom a o IT recruitmentu dozvíte v dnešním rozhovoru, nebo chcete-li 14. epizodě podcastu HeRoes Talk.

 

HRstack

 

 

Většina posluchačů pravděpodobně DODO vnímá tak, jak vidíme autíčka DODO v ulicích. Jak ale vnímáte firmu DODO vy?

Já už DODO vnímám více po té technické stránce. Je pravda, že když jsem nastupoval, tak jsem taky viděl pár aut a říkal jsem si, že je to docela cool. Ta služba, kdy kurýr, kterému napíšete, vám přiveze a zařídí cokoliv.

V té době to bylo i super marketingově vidět, články byly fajn, a fungovalo to. Dělali jsme tehdy různé služby - vyháněli jsme třeba pavouka z koupelny, ladili jsme babičce televizi a podobně, ale to už teď neděláme.

Je to časově náročné - jak pro nějaké zařízení, tak i pro kurýra, ale poptávka po tom byla. Potom se ale DODO od B2C přesunul spíše do oblasti B2B. Důležitým prvkem jsou samozřejmě auta a kurýři, bez čehož by to nešlo a nepůjde, ale DODO kromě tohoto produktu, má i produkt technologický.

A tím je logistická platforma GAIA. Takže já už DODO vnímám více jako technologicko-logistický startup, s tím, že se to takto kandidátům DODO také snažíme prezentovat. Jsme data-driven, jsme technologičtí, ale samozřejmě ta logistika je odvětví, které nás živí. Přesto je pro nás důležitá i ta technologie a také ten technologický posun zatím.

 

Kdybyste to měl srovnat, když říkáte, že jste v DODO začínal na kurýrských pozicích a nyní se věnujete IT náboru... v čem vidíte ty největší rozdíly?

Je tam samozřejmě diametrální rozdíl, kandidáti jsou úplně jiní. Nechci shazovat kurýry, ale tuhle práci, tuto pozici, dělá zkrátka někdo úplně jiný, než kdo dělá vývojáře. Zároveň, což jsou za mě už i příjemné věci, měli jsme na pohovoru člověka, který u nás dělá šéfkurýra a prošel kurzem na Testera, byť to nevyšlo, protože hledali někoho seniornějšího.

Ale přijde mi to fajn zmínit, protože i toto je zajímavé. I tito lidé mají nějakou motivaci a když pracují s appkou, tak vidí i nějaké chyby. Takže ta role Testera pak dává smysl.

Ale jsou to prostě jiní lidé, kteří chtějí dělat jinou práci. Ať už z hlediska inzerce, na co ti lidé slyší nebo z hlediska pohovoru. Mně tehdy přišel na pohovor kurýr, a místo toho, abych s ním vedl nějaký rozhovor, jsem to celé vedl víc direktivně s dotazníkem v ruce.

Vypadalo to tak, že jsem se ho ptal stylem: máte řidičák, jak dlouho máte řidičák, jaké chcete jezdit směny atd. Víc, než nějaký dialog jsem mu to ze své strany jen přečetl, a to bylo všechno.

A moje první pohovory s vývojáři byly bolestivé, protože jsem byl zvyklý právě jen něco přečíst a skoro to odříkat za uchazeče. Takže jsem úplně na začátku s člověkem nevedl takový pohovor, jaký vedu teď. Je tam tedy každopádně velký rozdíl v komunikaci.

 

 

Které benefity se vám z komunikace s kandidáty zdají aktuálně zajímavé, a které méně?

Je to flexibilní pracovní doba, work-life balanc, čas v práci, homeofficy, remoty. Možná to už ale ani nejsou benefity, ale standard trhu.

My to spíše vnímáme z hlediska toho, co můžeme tomu člověku dát. Otevřená kultura. Máme samozřejmě i hmotné benefity, roční bonusové schéma, MultiSportku, dovolené navíc. To je vždy pro ty kandidáty fajn, ale myslím si, že obecně vzrůstá zájem o otevřenost, flexibilitu, work-life balanc a tak.

 

Co ajťáci, je to poměrně specifická komunita, která se ne vždy lehce shání. Jak to funguje vám, je jich skutečně tak málo, jak se to hlásá v médiích?

Nevím, jestli je jich málo. Je vidět, že se spousta lidí snaží svůj obor do IT světa překlopit, ať už jde o nějaké vstupní pozice jako Support nebo Tester. U nás je často problém v tom, že si nemůžeme vždy dovolit vzít juniornější kolegy.

Sice už máme poměrně velké týmy, ale nejsme největší vývojové oddělení v Karlíně, které by si mohlo dovolit nabrat 10 juniorů a všem se jim naplno věnovat. Jdeme hodně podle toho, kde v tom týmu je kapacita a prostor se jim věnovat.

Co se týče kandidátů, asi si ani teď nemůžu stěžovat. Začátek roku byl fajn, kandidátů bylo dost, ani jsem nemusel sourcovat. Ale jsou i hluché měsíce, kdy člověk fakt musí hledat. Kandidáti, kteří přijdou sami od sebe, nesedí.

 

 

Připravila: Petra Sauerová