CoolClub pro IT odborníky

Tim Berners-Lee jako NFT prodává svůj původní kód použitý k vytvoření www

25.06.2021

Berners-Lee v roce 1989 vytvořil tzv. vesmír dokumentů, Word Wilde Web. Jde o systém prohlížení, ukládání a odkazování dokumentů nacházejících se na internetu. Teď se Sir Lee rozhodl zdrojový kód původního webového prohlížeče prodat jako NFT. Aukci pořádá aukční síň Sotheby's. Dražba bude zahrnovat nejen kód prohlížeče WorldWideWeb, ale také dopis od samotného Leeho, vektorový soubor a 30minutový němý videozáznam, který zachycuje okamžiky psaní kódu. 

 

Novinky

 

NFT neboli non fungible token, jsou unikátní formy spoluvlastnictví pro digitální předměty. Umožňují prodávat a kupovat digitální položky, a následně pomocí blockchainu sledovat, kdo je vlastní. Sir Tim se nikdy nesnažil na svém výtvoru přímo vydělat a web zůstává otevřeným standardem. Výzkumná organizace Cern, pro kterou sir Tim v té době pracoval, se v roce 1993 vzdala všech práv na tuto technologii a poskytla ji jako otevřenou doménu.

Hodnota kódu spočívá pravděpodobně v jeho historickém významu a v tom, že tato digitální aukce je schválena jeho tvůrcem a "digitálně podepsána" jako autentická. Aukční síň Sotheby's ji inzeruje jako "jedinou existující podepsanou kopii kódu prvního webového prohlížeče" podobně, jako se prodávají ručně psané deníky slavné osobnosti.

Kolem NFT je spousta kontroverzí – pro některé jsou brilantní inovací, která znamená, že digitální umění a další sběratelské předměty mohou být zpeněženy, pro jiné jsou jen o málo víc než obří podvod, který dává kupujícím iluzi vlastnictví.

Největší otazník však panuje nad dopadem NFT na životní prostředí. Jeden z analytiků uvádí, že uhlíková stopa jedné transakce v Ethereu je více než čtrnáctkrát vyšší než při odeslání uměleckého výtisku poštou. Kvůli obavám z této skutečnosti někteří digitální umělci NFT odmítají. Většina lidí tak zarazila Leeovo rozhodnutí pro NFT, v tiskových materiálech vydaných aukční síní ale odpovídá na otázku, proč zrovna NFT, takto: "No, je to přirozená věc, když jste počítačový vědec, a když píšete kód a děláte to už mnoho let, připadá mi správné podepsat se digitálně na zcela digitální artefakt."

Podle tiskové zprávy aukční síně Sotheby's půjde výtěžek z prodeje na účely, které Berners-Lee a jeho manželka podporují.

 

Připravila: Natalie Brzobohatá