CoolClub pro IT odborníky

5 nejlepších HR podcastů z Česka a zahraničí

23.11.2020

Rádi se vzděláváte a oceníte nový zdroj novinek v HR světě? Připravili jsme pro vás 5 tipů na české a zahraničních HR podcasty, které stojí za poslechnutí. Všechny z nich najdete na Spotify nebo v aplikaci Podcasty, můžete si je tedy poslechnout kdykoliv a kdekoliv. Navíc jsou zdarma – zkrátka ideální vzdělávací formát!

 

HRstack

 

Podcasty pomalu, ale jistě dobývají svět. Velkým trendem jsou zejména v USA, kde jejich popularita roste až o 10-20 % ročně. Tento fenomén se ovšem velmi rychle dostává i do České republiky. Lidé vítají zejména široký a pestrý výběr témat nebo jednoduchý poslech přes web či aplikaci. Podcasty zaujímají nejen roli zábavní, ale také vzdělávací – odborné názor totiž získáte přímo z první ruky předních expertů v oboru.

Jinak to není ani u oblíbených HR podcastů, které cílí nejen na skupinu personalistů a manažerů, ale také všech fanoušků, kteří se zajímají o HR svět. Pokud jste i vy nadšencem HR scény, pak jistě uvítáte tipy na oblíbené podcasty – z Česka i zahraničí.

 

 

TOP 5 HR podcastů

1. HR News

První z doporučovaných podcastů je HR News, který možná znáte jako online internetový magazín. Pokud nemáte možnost číst zprávy nebo sledovat videa, pak rozhodně není od věci vyzkoušet k poslechu jejich podcast.

S tímto novým formátem začalo HR News v prosinci roku 2016 a od té doby každých 14 dní pravidelně vychází nová epizoda. V nich budete mít možnost setkat se s expertem, který vám prozradí nejnovější výzvy a trendy v HR, a podělí se také o svůj odborný pohled na věc. Hosty minulých dílů se stali například vysoce postavení manažeři, ředitelé firem, psychologové, právníci, lektoři a řada dalších. Pestrost témat zde proto rozhodně nechybí.

 

2. Nelidské zdroje

Když se spojí dva profesionálové z české recruitment scény, výsledek musí být zaručeně dobrý. Duo Matěj Matolín a Josef Kadlec dali hlavy dohromady v roce 2018 a spustili podcast s názvem Nelidské zdroje.

Jednotlivé epizody mají formát rozhovoru, což ocení hlavně ti, kteří si rádi poslechnou intelektuální názory a inspirativní příběhy. Matěj a Josef si do éteru zvou zajímavé osobnosti, se kterými se baví o moderních technologiích v HR (umělá inteligence), firemní kultuře, digitalizaci, HR marketingu, trendech náboru a řadě dalších zajímavých témat.

Nyní už mají na kontě přes 40 epizod a jejich počet stále roste (stejně jako počet jejich fanoušků). Pokud vás zajímají názory a novinky ze světa recruitmentu, sourcingu a moderního HR, pak je tento podcast přímo pro vás.

 

3. #SUhr

Další doporučení míří k podcastu #suHR, který vznikl jako další kanál projektu #suHR. Cílem podcastu je sdílet zkušenosti a znalostí v oblasti HR a talent developmentu napříč celou Českou republikou, což se mu daří velmi dobře. I když tento podcast vznikl až v roce 2020, už nyní se může chlubit desítkami nahraných epizod.  

Do každého dílu je pozván odborník, kterého holky z #suHR vyzpovídají na aktuální HR témata – budování employer brandu, HR strategie, moderní onboarding, home office, sourcing, agilní HR a tak dále. Každá epizoda trvá asi hodinu, což z podcastu dělá skvělou odpočinkovou aktivitu na večer, sportovní odpoledne nebo relax ke kávě. 

#suHR je projekt, který sdružuje a edukuje více než 1000 personalistů z celé České republiky. V rámci projektu pořádá vzdělávací setkání, workshopy, webináře a mentoring program. Projekt se snaží sdílet know-how prostřednictvím blogu a podcastu a propojit juniorní a seniorní personalisty.

 

 

4. Podcast Employer Branding

A nyní něco z jiného soudku. Pokud si chcete procvičit angličtinu a zároveň se dozvědět názory zahraničních HR expertů, pak doporučujeme poslechnout si podcast Employer Branding. Podcast se nahrává v Londýně pod taktovkou Jörga Sundberga, který se může pochlubit titulem ostříleného podnikatele a generálního ředitele společnosti Link Humans (agentura specializující se na branding firem).

Ve svém podcastu se proto Sundberg nezaměřuje na nic jiného, než právě na téma budování značky zaměstnavatele a zlepšení jeho image při náboru či talent managementu. Jörge zve do svého studia profesionály z nejúspěšnějších globálních společností, jako je například GE, Walmart, Salesforce, Dell, Microsoft, Virgin, HSBC, L'Oreal nebo Unilever, takže se při každém poslechu můžete těšit na naprosto hvězdné hosty. Pokud by vás tento podcast zaujal, nové epizody najdete týdně na platformách Link Humans, Spotify nebo Soundcloud.

 

5. Digital HR Leaders

Poslední z pětice tipů zakončíme anglickým podcastem, a to ze série My HR Future. Jedná se o podcast Digital HR Leaders a moderuje ho oblíbený David Green, který je nejen celosvětově uznávaný spisovatel a řečník, ale také vedoucí společnosti People Analytics.

Každý týden si David zve do éteru důležité hosty, kteří stejně jako on prosazují HR agendu založenou na datech. V jednotlivých epizodách, které trvají 30-45 minut, se dozvíte, jak lépe a efektivněji pracovat s analytickými daty, jak transformovat společnost za pomocí technologií a docílit lepších výsledků. Díky svému originálnímu formátu a inovativním myšlenkám sklidil tento podcast mnoho ohlasů. Jestliže vás toto téma zaujalo a rádi byste se dozvěděli více, nové epizody jsou dostupné na Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Podcasty patří mezi skvělé zdroje inspirace a vzdělání, které si svou oblibu získávají i v České republice. Příkladem je těchto 5 zmíněných podcastů, jež primárně cílí na HR komunitu personalistů, manažerů a HR business partnerů. Jestli máte volnou chvíli a chuť se vzdělávat, tato forma by vás mohla bavit – o pestrost témat a zajímavé hosty tyto podcasty nouzi rozhodně nemají.

 

 

Připravila: Petra Pruden