CoolClub pro IT odborníky

Zlatá medaile je doma a Markéta Krejzlová slaví titul mistryně Evropy v kickboxu

17.01.2023

Markéta Krejzlová s kickboxem začala za cílem kondičního cvičení. Po šesti letech těžké dřiny se dočkala svého dosavadního zatím největšího úspěchu. V turecké Antalyi se totiž jakožto reprezentantka České republiky stala novou mistryní Evropy v kickboxu asociace WAKO v disciplíně lowkick do 48 kg. Jak vypadala její příprava, strategie a na co se po svém triumfu nejvíce těšila? 

 

Novinky

 

S kickboxem Markéta Krejzlová začala už ve svých 17 letech, kdy ho zprvu brala spíše jako prostředek ke zlepšení své kondice. Zalíbilo se jí to ale natolik, že přestoupila do závodnické skupiny a rok na to poprvé zápasila. Nyní, šest let na to, se vrací z Mistrovství Evropy WAKO se zlatou medailí na krku a pohárem šampionky v ruce.

Jakákoliv předturnajová či předzávodní příprava je opravdová dřina. Potvrdila to i Markéta, když popisovala, co všechno musela před mistrovstvím stíhat a podstoupit ona. Kromě kickboxových tréninků, na kterých spolu s trenérem Aloisem Škeříkem ladili techniku a taktiku boje, bylo nutné zařadit také silové tréninky na zlepšení dynamiky a běh na kondici.

 

 

Mimoto je ale Markéta člověk jako každý z nás, a tak část svých, i když předturnajových dní, musela trávit v práci. Proto, jak sama zmiňuje, měla často dny propočítané přesně na minuty, tak aby vše zvládla a stihla. Dle ní samotné to za to ale stálo. Všechna ta snaha totiž přinesla své ovoce.

Strategii měla Markéta spolu s trenérem pro finálový zápas přesně nastavenou. V plánu bylo pokusit se o chytrý boj, vyvarovat se zbytečných chyb, a hlavně viditelně bodovat. Co přesně ale potom v zápase funguje, se beztak řeší flexibilně až na místě. Markéta popisuje, že jakmile šlo do tuhého, nejlépe jí v akci fungovaly trefené lowkicky a v třetím kole, obzvláště když se na ni soupeřka rozběhla, side-stepy a přeskoky.

 

 

Markéta uvádí, že k vítězství jí nejvíce pomohlo srovnat si před zápasem myšlenky a uvědomit si, že do přípravy dala opravdu maximum. Do boje už pak mohla vykročit s čistou hlavou, přesvědčením, že už nemohla udělat nic víc a s nadějí, že vše dopadne nejlépe, jak může.

Nakonec přiznala, že si finálový zápas opravdu moc užila, nepociťovala nervozitu, vnímala obrovskou podporu celého českého týmu a byla rozhodnutá toto vítězství pro Česko urvat.

 

 

Po skvělém triumfu a jejím největším dosavadním kickboxerském úspěchu se Markéta už jen těšila na to, až ochutná všechny druhy dortíčků, které se nabízí v rámci hotelové večeře. Zároveň zmiňuje svůj seznam pražských kaváren a jídel, na které se těšila už od přípravy a hodlá se jimi odměnit.

Častá otázka, se kterou se Markéta setkává je mířena na její zaměstnání fyzioterapeutky. Sama přiznala, že vzhledem ke svému zaměstnání má určitě výhodu ve znalosti spousty cviků, které může zařazovat do svých tréninků. Mezi ně určitě patří i mobilizační cvičení, protože by nerada byla někde omezena rozsahem pohybu. Zároveň vypichuje posilování středu těla, ze kterého vychází veškerá síla.

 

 

V případě, že by některý fighter chtěl využít Marketiných fyzioterapeutických služeb, ona se tomu rozhodně nebrání. Potkat ji, je možné v Praze na Pankráci v Tiger Teamu nebo na klinice v Body Solution Clinic v Libni. Sice nenabízí speciální program pro fightery, ale dočkáte se u ní vždy individuálního přístupu zaměřeného na konkrétní problém, se kterým člověk přichází.

Pokud vás zajímá, co dalšího Markétu v rámci její kickboxerské dráhy čeká. Bude to jako už každoročně účast na galavečeru Iron Fighters v Jablonci, kde by měla znovu bojovat.

 

 

CoolPeople jsme hrdí, že jsme Markétu mohli finančně podpořit, k jejímu významnému úspěchu gratulujeme a držíme i nadále palce!

 

 

Připravila: Petra Sauerová