CoolClub pro IT odborníky

5G bude inspirovat nové druhy her. Čekají nás převratné zážitky

19.07.2021

Není překvapením, že nejnovější generace herních konzolí je populárnější než průměrné uvedení sběratelských tenisek na trh. A teď si představte, že poté, co získáte vytouženou hru, musíte o ni ještě bojovat. Představte si, že všechno to nadšení musí být zmírněno, protože hra nové generace se spoléhala na infrastrukturu minulé generace, která na to nebyla stavěná. Mobilní hráči a vývojáři si to představovat nemusí, taková byla jejich realita - až dosud.

 

PlayCool

 

Proč potřebujeme 5G?

Hraní her je jednou z oblíbených odpovědí. 5G může nabídnout rychlosti výrazně vyšší než 4G LTE a co je důležitější, může umožnit ultra nízké zpoždění a obrovskou kapacitu. Hráči mohou klepnout na tlačítko a získat téměř okamžitou odezvu, což je velký rozdíl, kdy zlomek sekundy může ovlivnit, kdo vyhraje a kdo bude čekat na další kolo a naříkat nad prohrou.

Zakladatel a generální ředitel společnosti Niantic John Hanke se nedávno podělil o to, že 100 000 hráčů na akci Pokémon GO v Německu kdysi tlačilo na místní kapacitu, aby se udrželi jen o vlásek. Příslib 5G se v těchto chvílích jasně ukazuje. Není to jen proto, že současné hry a hráči vyžadují vyšší výkon, ale proto, že nové možnosti mohou umožnit odvážnější nápady, jak spojit reálný a virtuální svět.

 

 

5G a další krok v oblasti her

Éra 5G představuje příležitost pro skutečně převratné, pohlcující zážitky. Nastává okamžik pro automobily, nebo ještě lépe pro vesmírné lodě. 5G je doslova raketa připravená změnit mobilní a cloudové hraní a my bychom měli více přemýšlet o tom, co bude následovat.

5G může umožnit rychlejší odezvu, takže pojďme vytvářet hry, které podporují pokročilé soutěže v oblasti rozšířené reality kdekoli a kdykoli. Cloudové hraní může být díky 5G výrazně lepší, takže teď je ten správný čas ještě více smazat hranice mezi konzolemi a mobilními zařízeními.

Pojďme si znovu představit virtuální závody dronů nebo cross-platformní souboje mezi přáteli v parku. Multiplayer je pro mnoho hráčů nezbytným zážitkem a 5G nabízí příležitost přizvat více hráčů a vytvořit náročnější scénáře.

 

5G pro vývojáře

I když hráči možná touží po lepší grafice a rychlejším načítání, tituly jsou nakonec hodnoceny podle zážitků, které vytvářejí. Jaké zážitky můžeme přinést s 5G, které dříve nebyly k dispozici?

Jaká tedy rozhodnutí by vývojáři mohli učinit, kdyby výkon sítě již nebyl hlavním problémem. Pokud se nám podaří přenést výpočetní výkon na okraj sítě, jak to děláme s 5G Edge, vznikne větší prostor pro vývoj, kreativitu a schopnosti. Hry mohou být více pohlcující a dynamické způsobem, který si pravděpodobně ani nedokážeme představit.

5G má potenciál rozvíjet větší kreativitu, proto společnost Verizon vytvořila 5G pro hráče. Úzce spolupracují s profesionály v oblasti esportu, výrobci zařízení a herními vývojáři, aby byla vytvořena infrastruktura potřebná pro hraní her nové generace.

V únoru společnost Verizon uspořádala největší akci, jaká kdy byla v kreativním režimu Fortnite vytvořena, a 5G bylo základem jejího vývoje. Více než 40 milionů hráčů Fortnite vstoupilo na stadion Verizon 5G Stadium, aby prozkoumali jedinečné prostředí, zahráli si hry a setkali se s hvězdnými sportovci a profesionálními hráči. Byla to největší virtuální událost, která byla udělána, a ukázala nám, že toho můžeme udělat mnohem více.

 

 

Dnes je Verizon 5G Ultra Wideband dostupný v 67 městech a na 54 stadionech a arénách a do konce roku 2021 je v plánu tato čísla ještě zvýšit. Ve skutečnosti se očekává, že během příštích 12 měsíců budeme mít k dispozici přírůstek šířky pásma 5G prostřednictvím nového spektra v pásmu C pro 100 milionů lidí na 46 trzích, čímž bude poskytnuto 5G ve spektru v pásmu C. Při dalším budování infrastruktury, která umožňuje nové myšlení v oblasti her, hledejme hry, které skutečně využijí příslib 5G.

Mohou to být hry s dynamičtějšími vrstvami rozšířené reality, než jaké jsme dosud viděli. Hry, které zvládnou 100 000 hráčů v jedné oblasti a další tisíce v jiné blízké lokalitě.

Síť, která dokáže uspokojit potřeby hráčů zítřka, je již zde a rychle se rozšiřuje. Nyní je čas, aby se ekosystém postavený na 5G rozvíjel ještě rychleji. Ve společnosti Verizon čekají na vyjádření herních vývojářů a dalších hráčů z oboru, kteří jsou připraveni se dostat na vyšší úroveň.

 

 

Připravil: Radek Svoboda

Foto: Shutterstock; verizon.com