CoolClub pro IT odborníky

10 nejlepších online kurzů nejžádanějšího jazyka Python

20.06.2022

Python je jedním z nejlepších programovacích jazyků na světě. V uplynulém desetiletí prošel několika vylepšeními, v lednu 2020 byl ale Python 2 ukončen. Nejen ti, kdo se chtějí naučit programovat v Pythonu, by měli absolvovat kurzy nejnovější verze, aby drželi krok se současnými technologickými trendy. Přinášíme 10 nejlepších online kurzů Pythonu, které můžete absolvovat bezplatně.

 

Magazín

 

Python je vysokoúrovňový programovací jazyk používaný především pro vývoj aplikací a webových stránek. Uživatelé se v něm mohou věnovat také strojovému učení a datové vědě. Python, který navrhl v Nizozemsku Guido van Rossum a který byl poprvé vydán v roce 1991, umožňuje vývojářům psát programy s menším počtem řádků kódu než většina ostatních programovacích jazyků. Jeho syntaxe je podobná angličtině, takže je poměrně snadné se jej naučit.

Python je nejpoužívanějším programovacím jazykem na světě a o bezplatné vzdělávání v něm není nouze, takže úkolem článku je vybrat ty nejlepší kurzy a platformy, které lze nalézt. Vzhledem k tomu, jak důležitým se kódování stalo ve světě technologií, je zcela zřejmé, že poptávka po odbornících, kteří vynikají v programování, exponenciálně roste. Kdo by si nechtěl osvojit co nejvíce znalostí o kódování, aby měl zářnou kariéru?

Když už mluvíme o kariéře, Python je bezpochyby take jedním z nejlepších jazyků na celém světě. Pokud plánujete kariéru v oblasti programování, pak vám dobré znalosti jazyka Python pomohou vybojovat si místo. Níže tedy naleznete 10 nejlepších bezplatných online kurzech Pythonu, které můžete absolvovat v roce 2022.

 

 

10 nejlepších bezplatných online kurzů Pythonu

Na úplný start doporučujeme Úvod do informatiky a programování v jazyce Python na MIT, Georgia Tech Computing in Python III: Datové struktury. Dále doporučujeme tyto kurzy:

 

Úvod do programování v jazyce Python (Udemy)

Jak už název napovídá, tento kurz je určen pro ty, kteří chtějí získat základní úvod do programování v jazyce Python. Chcete vědět, co je na něm nejlepší? Je zcela zdarma a jeho absolvování zabere méně než dvě hodiny. Získáte zde znalosti o tom, jak psát skripty a funkce. Předchozí znalosti jazyka Python nejsou pro absolvování tohoto kurzu povinné.

 

Python od začátečníka po středně pokročilého za 30 minut (Udemy)

Nejlépe řečeno, tento bezplatný online kurz Pythonu vám pomůže rychle vyplnit mezery ve znalostech mezi základním a pokročilým kódováním v Pythonu. Témata jako moduly a funkce, sekvence a řezání, podmíněné příkazy, příkazy smyček, objektově orientované programování, práce se soubory atd., jsou pokryta s maximální precizností.

 

Úvod do programování v jazyce Python (Udacity)

Nejenže získáte základní znalosti o jazyku Python, různých knihovnách a modulech třetích stran, ale naučíte se také řešit praktické problémy pomocí jazyka Python. Tento bezplatný kurz trvá přibližně 5 týdnů.

 

 

Analýza dat pomocí jazyka Python

Tento kurz od Codecademy klade důraz na analýzu dat a zároveň vám pomůže aplikovat programování v jazyce Python na vizualizaci a interpretaci datových souborů, například statistiky. Kromě toho se také naučíte provádět A/B testy na reálných příkladech z podnikání.

 

Naučte se Python 3 

V tomto kurzu se probírají všechny základy jazyka Python 3, včetně syntaxe jazyka Python, toku řízení, logických proměnných a logických operátorů. Tento bezplatný online kurz Pythonu je ideální pro začátečníky, kteří chtějí rozvíjet praktické dovednosti. Tento kurz od Codecademy je zdarma a může se pochlubit uživatelsky přívětivou platformou.

 

Python pro úplné začátečníky! (Udemy)

Zjevně se jedná o skvělý kurz jazyka Python pro začátečníky, kteří by rádi pochytili znalosti o tomto jazyce na příkladech a cvičeních. I když nemáte žádné předchozí zkušenosti s programováním, tento bezplatný online kurz Pythonu vás zaujme, protože se naučíte základy o seznamech, slovnících a dalších základních datových strukturách Pythonu.

 

Programování pro každého (Začínáme s Pythonem)

Kurz se zaměřuje především na základy toho, jak se v jazyce Python sestavuje program z řady jednoduchých instrukcí. Tento bezplatný online kurz Pythonu vás také naučí využívat základní programovací nástroje, jako jsou funkce a cykly.

 

 

Python pro každého Specializace (Coursera)

Tento kurz vás seznámí se základními koncepty programování včetně datových struktur, síťových aplikačních programových rozhraní a databází s využitím programovacího jazyka Python.

 

Vývoj škálovatelných aplikací v jazyce Python (Udacity)

Jedná se o jeden z těch zajímavých kurzů, kde se dozvíte, jak vytvářet aplikace, které mohou sloužit statisícům uživatelů, a jak se na ně můžete jako vývojáři připravit. Kromě toho všeho se dozvíte, jak využít sílu App Engine - platformy jako služby, kterou provozuje společnost Google.

 

Naučte se Python: Vytvořte si virtuálního asistenta

Jedná se o bezplatný online kurz jazyka Python od společnosti Udemy, který vás naučí, jak vytvořit a nastavit virtuálního asistenta pro váš počítač. To ale není vše - naučíte se také získávat data z Wikipedie a Wolfram Alpha a vytvořit grafické uživatelské rozhraní.

 

 

Připravil: Radek Svoboda