CoolClub pro IT odborníky

Češi ve velkém opouští aplikaci TikTok

04.05.2023

TikTok, čínská aplikace, na které najdete krátká videa plná různých tipů, hudebních remixů, tanečních kousků a mnoho dalšího, je od svého počátku nejen žhavým tématem, ale také široce probíraným sociálním médiem. Nejen z hlediska bezpečnosti dat, ale také její oblíbenosti či úspěšnosti. Jak to s ní vypadá v Česku teď?

 

Novinky

 

Průzkum agentury NMS Market research, kterého se zúčastnilo 1308 respondentů, ukázal, že čínskou aplikaci TikTok aktuálně opustila necelá desetina Čechů. Z toho se 17 % dotazovaných pohybuje ve věku 18 – 24 let. Nyní používá TikTok 11 % procent lidí v Česku s tím, že jde zejména o mladší fanoušky. Čtyři pětiny obyvatel aplikaci nikdy nepoužívaly a 30 % ji vůbec nezná.

Nejčastějším důvodem pro smazání aplikace se ukázaly obavy o soukromí. Tento argument vedl k ukončení užívání TikToku u 42 % respondentů. Mezi mladými lidmi do 24 let se o svá data, která TikTok sbírá, obává až 73 %. Dokonce průzkum poukazuje na fakt, že mladí lidé mají větší strach o svá data než jejich rodiče.

A není divu, obavy jsou více než na místě. Před časem o TikToku, jako o možné bezpečnostní hrozbě, varoval i NÚKIB, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Tato výstraha vychází především z množství shromažďovaných dat o uživatelích nebo způsobu, jakým se data sbírají a jak se s nimi i následně zachází. Proto NÚKIB upozorňoval na používání TikToku především na zařízeních přistupujících k významným informačním systémům.

Dalších 38 % lidí TikTok opouští na základě toho, že je už aplikace nebaví, a 18 % se naopak snaží pracovat se svým drahocenným časem. Odinstalováním TikToku proto usilují o omezení času stráveném na mobilním telefonu.

V rámci šetření padly i otázky typu, jakým způsobem varování NÚKIB případně zasáhnul různé české společnosti. Ukázalo se, že pouze 12 % lidí ve svém zaměstnání zaznamenalo jakousi reakci ze strany zaměstnavatele.

Buď to šlo o úplný zákaz TikToku na zařízeních používaných k práci nebo o silné doporučení na jeho odinstalaci ze zařízení. V 5 % se zaměstnavatel zmínil o možných rizicích, ale rozhodnutí nechal na svých zaměstnancích. A 83 % lidí sdílí, že jejich zaměstnavatel TikTok v rámci pracovních zařízení vůbec neřešil.

 

 

Připravila: Petra Sauerová