CoolClub pro IT odborníky

Nejzajímavější počítačové viry - znáte je?

16.03.2020

Uživatel, který nikdy na svém počítači nechytil počítačový virus, snad neexistuje. Ať už jde o odcizení osobních dat, či prostě jen krádež výpočetního výkonu počítače, nákaza počítačovým virem je vždy nepříjemná. Nejhorší viry však mohou proměnit váš počítač v kousek bezcenného kovu. Jaké nejzajímavější viry se v krátké historii IT objevily?

 

Magazín

 

První virus

V roce 1986 se začal šířit pravděpodobně první počítačový virus na světě. Jmenoval se Brain, pocházel z Pákistánu, a namísto pomocí e-mailu se šířil po disketách. Jeho účel byl jediný, zpropagovat firmu svých tvůrců, bratrů Farúkových. Kvůli tomu také nesl kompletní identifikační údaje, odkazující na jeho stvořitele. 

 

Nejpodlejší virus

Milá slova ILOVEYOU označují jeden z nejničivějších počítačových virů všech dob. V roce 2000 se začal šířit mailem, v jehož předmětu stálo „I love you“ a v příloze byl stejně nazvaný soubor. Po otevření souboru se virus automaticky rozeslal všem kontaktům, navíc přepsal všechna systémová data v počítači. V. Guinessově knize rekordů je ILOVEYOU zapsán jako nejpodlejší virus všech dob, protože jeho vypuštění způsobilo škodu v hodnotě zhruba 15 miliard dolarů.

 

Nejrychleji se šířící virus

MyDoom, česky „Moje zhouba“ je považován za nejškodlivější virus, který byl kdy vydán. Je držitelem rekordu jako nejrychleji se rozšiřující e-mailový červ vůbec. MyDoom ale mířil především na velké technologické společnosti jako SCO, Microsoft a Google. Vyrukoval na ně s víceméně úspěšným DDoS útokem za účelem shození jejich serverů. V roce 2004 bylo MyDoom infikováno zhruba 16–25 % všech e-mailů a náklady na odstranění škod malwaru byly spočítány na 38 miliard dolarů.

 

Nukleární virus

Inspiraci disketou šířených virů si vzali i tvůrci Stuxnetu, zaměstnanci americké vlády. Ti dali dohromady virus, který měl zpomalit Íránský vojenský jaderný program. A jak ho dostat do uzavřené sítě továrny na obohacování uranu? Jednoduše skrz USB paměť. Jejich snaha byla absolutně účinná. Centrifuga, v níž se vyrábí palivo pro jaderné hlavice, po instalaci malwaru zničila sama sebe. Kybernetický útok zbrzdil Íránský jaderný program a stál vládu této země obrovské prostředky.

 

 

Nejrozšířenější tuzemský virus

Co je momentálně nejběžnější virus v Česku? Pravděpodobně JS/CoinMiner, běžící na pozadí webových stránek. Útočníci za jeho pomoci kradou výpočetní výkon napadených počítačů, s jehož pomocí těží virtuální kryptoměny. CoinMiner navíc využívá i jiný způsob, jak se dostat do počítače. Tím je klasický trojský kůň pro 32 i 64bit systémy s neaktualizovanými Windows.

 

 

Připravil: Jakub Širc