CoolClub pro IT odborníky

Tesla do svých vozů přidává speciální self-driven funkce řízení

18.01.2022

Společnost Tesla přidala mezi své automatizované asistenční funkce řízení jízdní režim, který se hodně podobá jízdě lidského řidiče a méně stroji. Funkce umožňuje více sledovat ostatní vozy, častěji měnit jízdní pruhy, nevyjíždět z průběžných pruhů, udržovat menší odstup a zastavovat.

 

Novinky

 

Odborníci zabývající se bezpečností silničního provozu sice takové chování řidičů nedoporučují, jeden z nich ale tvrdí, že by bylo rozhodně bezpečnější, aby se automatizovaný systém choval víc jako člověk, než jako stroj. Raději tedy, aby byl v chování více podobný lidskému řidiči, než aby byl až příliš opatrný.

Může totiž nastat situace, kdy se v jednosměrné ulici střetnou dvě vozidla s tímto režimem a kvůli přehnané bezpečnosti a dodržování předpisů budou obě vozidla čekat, které dřív poruší tato pravidla a pohne se. Protože se ale jedná o stroje a těm trpělivost nedojde, mohou se snadno dostat do bezvýchodné situace.

 

 

Tři různé režimy řízení byly do aut přidány už v říjnu minulého roku. Kvůli problémům byly aktualizace rychle staženy a nyní byla funkce jízdních profilů zase obnovena. Pokud tedy asertivnější styl jízdy povzbudí více řidičů k využívání self-driven systémů, může to být pro bezpečnost čistým přínosem. Navzdory svému názvu se nejedná o technologii samořízení, ale je považována spíše za asistenční funkci pro řidiče podobnou technologii asistenta pro jízdu.

Majitelé vozů Tesla musí mít vozidlo neustále pod kontrolou a být ve střehu, připraveni v zájmu bezpečnosti okamžitě převzít řízení.

 

 

Připravila: Erna Březinová