CoolClub pro IT odborníky

Podmořské internetové kabely by mohly odhalit zemětřesení

09.06.2022

Předpověď zemětřesení nebo tsunami? To, a dále třeba také sledování změn klimatu, by mohlo být realistické s využitím internetových kabelů, které se nacházejí na dni moře.

 

Novinky

 

Podle britské Národní fyzikální laboratoře a jejích partnerů by tyto telekomunikační kabely mohly sloužit jako obří soustava hlubokomořských vědeckých senzorů. Jak to funguje? Podle doktora Marry ovlivňují vibrace, změny tlaku a teploty rychlost světla při jeho průchodu kabelem. Podmořské internetové kabely tak mohou detekovat zemětřesení jako jiné mimořádně citlivé přístroje.

"Pokud tuto techniku použijeme na velké množství kabelů," řekl doktor Marra, "mohli bychom tuto podvodní infrastrukturu přeměnit na obří soustavu detektorů zemětřesení, oceánských proudů a dalších. Senzory na bázi kabelů by mohly identifikovat oblast zemětřesení stejným způsobem jako seismometry na pevnině." 

Tato technika otevřela ještě další možnosti, například sledování hlubokovodních proudů z hlediska změn způsobených globálním oteplováním. Existuje také dosud nevyzkoušená možnost: využít kabely ke sledování toho, jak klimatické změny mění teplotu mořského dna. Na výzkumu se podílel technologický gigant Google, Edinburská univerzita, Britská geologická služba a italský Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica.

Brian Baptie, vedoucí seismologického týmu Britské geologické služby, uvedl, že tento výzkum by mohl změnit také způsob měření na rozsáhlých oblastech zemského povrchu. "Vytváří to úžasnou příležitost pozorovat zemětřesení uprostřed oceánů na krátkou vzdálenost a také lákavou možnost měřit v budoucnu další přírodní jevy, jako jsou podmořské sopečné erupce a tsunami," řekl.

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová