CoolClub pro IT odborníky

Poušť se mění v moderní metropoli: Egypt staví nové hlavní město, svou roli v tom hrají i Češi

25.05.2023

Poušť, pusto, prázdno a nikde nic. Tak tomu bylo, než se neosídlená pouštní oblast proměnila, moderní metropoli, Dubaj, s vysokými budovami, rozsáhlou infrastrukturou a luxusními resorty. Nyní se o něco podobného pokouší Egypt, proč a jakou roli v tom hrají Češi?

 

Novinky

 

Jedno ze světově nejmodernějších měst bude za nějakou dobu stát i v Egyptě. Na místě, kde je nyní široko daleko poušť bude brzy stát impozantní město. V rámci tohoto projektu za desítky miliard eur vznikne nové administrativní hlavní město Egypta, vzdálené cca 40 km na východ od Káhiry.

Kromě mnoha mrakodrapů, které jsou v plánu se poušť i výrazně zazelená. Součástí totiž bude i největší park na světě nebo třeba golfové hřiště. Uprostřed shluku mrakodrapů se objeví také nejvyšší stavba města, a vlastně i celé Afriky, zvaná Iconic Tower.

Tato budova bude mít výšku čtyři sta metrů a osmdesát pater. Najdete tam ale i vládní čtvrť s různými ministerstvy, Sněmovnu reprezentantů a sídla bank dalších finančních instituci i mezinárodních firem.

Říká vám něco společnost s názvem 2N Telekomunikace? Že ne? Není divu, ačkoliv se jedná o českou společnost, není v Česku tolik známá. Devadesát procent zakázek totiž získává ze zahraničí a dodává své produkty do řady velkých a zajímavých projektů.

Nyní se stane součástí i egyptského dobrodružství, kdy se postará o tři stovky vstupních IP interkomů a deset tisíc odpovídacích jednotek, včetně patentované technologie.

Ta plní funkci přístupového klíče, ale prostřednictvím telefonu, který není nutné‚ hledat nebo vytahovat z kapsy. Technologie totiž pozná, že chcete do dveří vejít i tehdy, když jste jen poblíž. A samozřejmě, máte-li k tomu oprávnění.

Společnost 2N Telekomunikace čeká v rámci projektu mnoho nemalých výzev. Zajištění takového zařízení v oblasti, která prochází obrovskou změnou, jakou je přeměna pouště na velkoměsto, nebude jednoduchý úkol.

Budou čelit mnoha překážkám, ale největším problémem pravděpodobně budou extrémně vysoké teploty až 100 stupňů Celsia. Před touto teplotou potřebují totiž jednak ochránit své procesory, ale na druhou stranu ji nemohou ani vyvést na plochu, které se dotýkají lidé, protože by se jednoduše spálili.

Plán výstavby celého města je rozčleněn do několika fází, přičemž cílem je dokončit ji do roku 2030. Nicméně, až do roku 2050 se očekává přístavba dalších celků.

Hlavním účelem tohoto projektu je řešit přelidněnost Káhiry, avšak mnoho místních obyvatel na nově vybudované byty nebude mít. V důsledku toho je vláda kritizována za to, že by finanční prostředky měla směřovat spíše do boje s chudobou.

 

 

Připravila: Petra Sauerová