CoolClub pro IT odborníky

1 podnik na každé 4 osoby: Vítejte v Šen-Čenu, bývalé rybářské vesnici, nyní hardwarovém Silicon Valley

02.07.2021

O americkém Silicon Valley v Kalifornii jste již určitě slyšeli. Slyšeli jste ale taky o tom čínském? Takto se totiž přezdívá městu Šen-Čen, které se nachází v deltě Perlové řeky nedaleko hranic s Hongkongem. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku této pulzující čínské metropole a zodpovědět si na otázku, co je klíčem jejího úspěchu.

 

Magazín

 

Šen-Čen, město budoucnosti

Když se mluví o městech budoucnosti, většina lidí si vybaví Singapur, Berlín, Londýn nebo Helsinki. Jen málokdo si vybaví města v Číně. V posledních několika letech však byla čínská města donucena jít cestou inovací a moderních technologií, aby přežila ve světové ekonomice. A nikde to není více zjevné než právě v Šen-Čenu – čínském Silicon Valley, kde se vyrábí více než 90 % světové elektroniky.

 

Šen-Čen jako ráj pro podnikatele

Není to tak dlouho, co Šen-Čen mělo úplně jinou atmosféru. Ještě před 40 lety to byla jen malá ospalá rybářská vesnice s 30 000 obyvateli, kterou byste na mapě jednoduše přehlédli. Čínská vláda ji však v květnu 1980 označila za „speciální ekonomickou zónu“, což vedlo k explozi investic do infrastruktury a podnikání.

Dnes je Šen-Čen metropolí, kam se sjíždí investoři, inženýři a podnikatelé z celého světa. Důvod je zřejmý: nekonečné množství dostupných elektrosoučástek a dalších technických dílů, které jsou dostupné skladem za neuvěřitelně nízkou cenu. Na výběr jsou tisíce verzí nejrůznějších spojů, LED diod, mikročipů, senzorů, mikrofonů či oscilátorů, což z Šen-Čenu dělá ráj pro podnikatele, kteří chtějí rychle vytvořit nové prototypy.

 

 

Výkonný ředitel společnosti HAX, Duncan Turner, toto jen potvrzuje: „Ve Velké Británii bude trvat přibližně měsíc, než vám strojírenská firma vyrobí součástky na míru. Tady to zvládnete za pár dní.“ Čím to je?

„Devadesát procent elektronických součástek pochází ze Šen-Čenu,“ dodává. „Můžete sice koupit součástky ze Západu, ale při výrobě zjistíte, že některé věci je nutné předělávat. Vyrábět produkty zde je optimální řešení – jak z hlediska rychlosti, tak efektivity ve výrobním dodavatelském řetězci.“

Není to ovšem jenom o rychlé výrobě komponentů. Mnoho čínských výrobců tady provozuje svá vlastní centra, která se specializují na vývoj softwaru a hardwaru. Díky tomu dochází k propojení vývoje na výroby na všech úrovních, což z Šen-Čenu dělá místo, kde můžete vyvinout, sestrojit a vyrobit jakýkoliv produkt velmi rychle. A to je důvod, proč tato čínská pulzující metropole patří mezi nejvíce inovativní města dnešní doby.

 

Šen-Čen ve filmu

Pokud cestu do ohromujícího Šen-Čenu zatím neplánujete, pak vám na závěr doporučíme alespoň několik filmových ochutnávek, které vám život hardwarového Silicon Valley lehce přiblíží. Jednou z nich je dokument Shenzhen: The Silicon Valley of Hardware, který zkoumá jeho technologický vývoj, tradiční modely podnikání a inovace. Druhou z nich je Shenzhen: A New Breed of Intellectual Property, který řeší otázku duševního vlastnictví, patentů a odhaluje čínskou mentalitu. Pokud vás život v Šen-Čenu zaujal, rozhodně vás tyto dokumenty budou bavit.

 

 

Připravila: Petra Pruden