CoolClub pro IT odborníky

3 business výhody dronů: Jen 1 z 10 firem ví, jak je využít

29.03.2021

Existuje velká šance, že právě teď letí ve vašem okolí dron. Za poslední čtyři roky vyletěl prodej odolných a vysoce přesných komerčních dronů o 500 procent. Přes fascinaci drony údajně ví jen jedna z deseti společností, jak je využít k obchodní výhodě.

 

Magazín

 

Drony již byly uvedeny do provozu, aby sbíraly letecké záběry pro film a televizi a kontrolovaly těžko přístupné oblasti - jako jsou elektrická vedení, potrubí a přenosová infrastruktura - pro energetické společnosti. Farmáři a venkovští veterináři také používají drony ke sledování hospodářských zvířat. Inženýrské a stavební firmy je používají k monitorování pokroku a dodržování předpisů na staveništích. To je jen začátek.

Celosvětový trh s dronovými technologiemi, jehož hodnota je přibližně 14 miliard dolarů, se podle očekávání do roku 2024 ztrojnásobí. I přes veškeré toto nadšení zůstávají drony pro podniky poněkud specializovanou technologií. Se správnou doprovodnou technologií a aplikacemi však drony mohou přinést strategické a konkurenční výhody i zvýšení efektivity.

 

Speciální doručování – drony zpřístupňují služby a dodávky

V létě 2019 získala společnost Amazon federální souhlas se zahájením provozu své flotily doručovacích dronů Prime Air (prozatím program zůstává ve fázi testování). Vzhledem k velikosti a postavě Amazonu to byl milník, ale nebyl první. UPS a Wing již dříve získaly souhlas s dodávkami dronů. Krátce po oznámení Amazonu společnost Walmart odhalila vlastní snahu dodávat zboží pro domácnost, wellness zboží a kosmetické výrobky dronem. Britský maloobchodní gigant Tesco rovněž ohlásil šestiměsíční zkušební program na doručování zboží dronem z jednoho ze svých irských obchodů.

Spotřební zboží není jediným možným doručením dronů. Bezdrátové společnosti experimentovaly s používáním dronů jako pohyblivých celulárních věží k poskytování služeb vzdáleným oblastem. Google a Facebook zkoumají techniky, jak pomocí dronů poskytovat Wi-Fi.

Tyto snahy sdílejí pokus o zvýšení efektivity, a to buď obcházením tradičních třídících a distribučních sítí, nebo snížením nákladů na odesílání signálů do vzdálených oblastí. Tím se vytvoří přímá linka mezi podniky a spotřebiteli, kde žádná dosud neexistovala. Jinými slovy, tyto společnosti využívají drony za účelem usnadnění přístupu. Totéž lze říci o filmových režisérech, kteří shromažďují letecké záběry, o ropných společnostech provádějících kontrolu potrubí, těžebních společnostech zkoumající doly, a dokonce i farmářích a veterinářích, kteří si šetří dlouhé cesty do terénu.

 

 

Z ptačí perspektivy

Přístupnost bude i nadále pohánět obchodní aplikace dronů. Ale ke skutečnému využití potenciálu dronů je přístup, který poskytují, jen začátek. To, co dělá drony cennými, není jen jejich dosah v celém našem světě - ale také způsob, jakým nám umožňují vidět svět s větší jasností.

Drony poskytují pohled na svět z ptačí perspektivy. Jedná se o kvalitu, kterou sdílejí s mapami, což nám také umožňuje získat rozšířený smysl pro svět tím, že poskytneme podobnou perspektivu. Kvůli prudkému růstu geografických informačních systémů (GIS) již mapy nejsou jen mapy. Chytré mapy založené na GIS jsou vrstvené s bohatými datovými sadami, lze je manipulovat pomocí řídicích panelů a sdílet pomocí aplikací. Síla GIS map spočívá v jejich schopnosti vytvářet lepší porozumění, což vede k důraznějším rozhodnutím a jasnosti akcí.

Tento vzor se často popisuje jako vytváření informací o poloze. Díky 3D snímkům se tyto mapy mohou stát vícerozměrným pohlcujícím prostředím naplněným dalšími cennými informacemi. Drony nyní běžně komunikují s GIS - streamují obrazová data přímo do map - takže snímky, které shromažďují, se stávají základními stavebními kameny pro tuto inteligenci. Výsledkem je jasnější a podrobnější pohled na svět. Mimochodem, stejná technologie GIS, která shromažďuje a zobrazuje snímky dronů, může vedoucím pracovníkům pomoci určit, kam nasadit drony pro další shromažďování informací.

 

Umístění v prostoru - drony a mapy zachycují prostor a čas

Abychom pochopili, jak budou drony implementovány do rutinních obchodních funkcí, vraťme se k příkladu Amazonu. Než přijde den, kdy flotila Prime Air společnosti Amazon odevzdá zásilky až do ruky, musí společnost pokračovat v rozšiřování a zdokonalování infrastrukturní páteře svého stávajícího doručovacího programu Prime.

Na mezinárodním letišti San Bernardino v jižní Kalifornii probíhá výstavba masivního nového leteckého nákladního zařízení, včetně uzlu pro flotilu doručovacích letadel společnosti Amazon Air. Drony létají nad hlavou a zachycují podrobné snímky, kdy jejich letové plány byly určeny definováním tras na tabletu s podporou GIS. Tyto snímky jsou samy o sobě cenné jako rychlý způsob, jak mohou zúčastněné strany sledovat vývoj projektu. Mohou se ale také kombinovat s digitálním modelem terénu, který sleduje objem zeminy odstraněné ze stavebních prací. S nedávným pokrokem ve fotogrammetrii se ze snímků nasbíraných pod úhly mohou stát mračna bodů a fotorealistické sítě, což umožňuje 2D, 3D a objemová měření.

 

 

Jak stavba pokračuje, stejná data lze použít k dokumentování postupu. Software GIS se může naučit rozpoznávat atributy, jako jsou dveře nebo bouře, a pamatovat si dřívější data. Ze snímků, které začaly letem dronu, se stal 4D model zachycující prostor a čas. Tato schopnost cestování v čase v kombinaci s úsporami nákladů za použití dronu, spíše než metodami, které jsou pomalejší a nákladnější, jako jsou letecké nebo satelitní snímky, budou mít příznivé důsledky pro plánování. A na rozdíl od těchto metod sběru snímků třetích stran nejsou zúčastněné strany omezeny zakrytím oblačností nebo nočními podmínkami. Spíše než každých několik let provádět rozsáhlé průzkumy a slučovat data, města se mohou zapojit do probíhajících průzkumů, záběry z dronů plynule zapadají a vytvářejí vyvíjející se portrét metropole.

 

Za oponou: Analýza snímků a datová věda v různých průmyslových odvětvích

Nezapomeňte, že snímky dronů mohou poskytnout začátek větší cesty analýz snímků a vědy o datech, která jde nad rámec mapování a posílí celé pracovní postupy. A již ji využívají inovativní přední výrobci v oboru.

Obchodní manažeři například objevují způsoby, jak pomocí dronů shromažďovat informace o konkurenci. Maloobchodník by například mohl pro dron definovat umístění obchodů konkurenta a instruovat dron, aby letěl nad tímto prostorem a zobrazoval aktivitu v průběhu času. GIS s umělou inteligencí by k určení značek a modelů automobilů na parkovištích mohl použít metody strojového učení. Z toho by vedoucí mohli čerpat demografické předpoklady o klientele. A tyto závěry by bylo možné v průběhu času studovat a doplňovat.

Místní vlády stále častěji používají podrobné modelování jurisdikcí jako součást strategie „inteligentních měst“. Snímky dronů mohou poskytnout základ pro sofistikované 3D městské scenérie. Data lze synchronizovat a porovnávat v průběhu let, aby bylo možné sledovat dopad vývoje - a také vizualizovat dopad budoucích projektů. Energetické společnosti nadále používají drony ke kontrole potrubí, silnoproudých vedení a podobné infrastruktury. Opravářské posádky jsou poté vysílány pouze na konkrétní místa, která vyžadují pozornost. Zemědělství poskytuje další zajímavý vznikající případ použití. Zemědělci mohou pomocí dronů získat celkový obraz o plodinách, které jejich konkurenti pěstují. Některé farmy velkého rozsahu používají drony stejným způsobem jako způsob provádění vizuální kontroly polí.

GIS nyní běžně komunikuje se zařízeními s podporou IoT. Drony nesoucí dálkové senzory mohou sbírat datové body a poskytovat tak přesné hodnocení například vlhkosti půdy nebo výnosů plodin. Multispektrální snímek může detekovat oblast se silným napadením plevelem a automaticky spustit cílený herbicidní postřik. Tento způsob využití dronů přesahuje rámec sběru snímků a dokonce zahrnuje integraci do celkového pracovního toku, který podporuje udržitelnost i ziskovost - silnou návratnost investic jak pro farmáře, tak pro planetu. Nejpodmanivějším aspektem dronů tedy bude vždy to, že nám umožní se podívat prakticky kamkoliv.

 

Drony jsou aktivtní i v boji, přečtěte si zde, jak je využívá armáda.

 

 

Připravil: Radek Svoboda