CoolClub pro IT odborníky

Pepsi se vrhá na 3D tisk lahví. Ušetří až 96 % nákladů

15.07.2022

Společnost Pepsi si nechala patentovat hybridní model ve výrobě lahví. Kovové formy v kombinaci s 3D tištěnými vložkami jim zrychlují a výrazně zlevňují výrobu. Max Rodriguez, vedoucí manažer pro globální výzkum a vývoj obalů, se rozhodl pro změnu hlavně kvůli týdnům čekání a tisícům dolarů, které stála výroba pomocí konvenčních kovových forem.

 

Novinky

 

3D tiskárny jsou v posledních letech velkým trendem, nejen že už zvládnou pomoci i ve zdravotnictví, ale také dokáží ušetřit čas i peníze, příkladem toho je právě společnost Pepsi.

První vlaštovkou byl tisk návrhů prototypu, což se ukázalo jako užitečný první krok, čekalo ho ale ještě několik dalších několik výzev. Na základě potíží, které následovaly při snaze tisknout celé formy, se Rodriguez se svým týmem rozhodl zvolit hybridní formy, složené z vnějšího kovového pláště formy v kombinaci s 3D tištěnými vnitřními částmi formy.

V rámci pilotního šetření Rodriguez realizoval ověřovací zkoušky u třetí strany, která dokázala vyprodukovat lahve rychlostí 600-800 lahví za hodinu, a to s jedinou hybridní formou.

Další výzva, před kterou společnost Pepsi stála byl výběr vhodného materiálu, který by vydržel extrémní podmínky průmyslového prostředí. Vzhledem k tomu, že se stále nedařilo, aby zvolený materiál ustál potřebných 140 °C a 40 barů, aplikovali na vytištěné vložky podložku ze zubního kamene, a tak výdutě formy získaly potřebnou pevnost.

Výsledkem Rodriquezovy snahy o inovativní formy byla výroba kompletní sady forem za pouhých 12 hodin, přičemž 8 hodin trvá tisk a 4 hodiny následné zpracování či vytvrzování a náklady na jednu sadu forem se pohybují kolem 350 dolarů. Tyto kombinované formy lze před jejich selháním použít pro více než 10 000 lahví a výsledkem je téměř 96% snížení nákladů ve srovnání s tradičními kovovými formami.

Pro společnost Pepsi jsou čas a náklady důležité, důležitější pro ně ale je neustálý pokrok a možnost posouvat se kupředu. Toho PepsiCo nyní díky 3D tisku skutečně dosáhla.

 


Připravila: Petra Sauerová