CoolClub pro IT odborníky

iMac slaví 25 let na trhu: Znáte jeho fascinující historii?

28.08.2023

Jste fanouškem společnosti Apple? iMac je jednou z nejoblíbenějších řad stolních počítačů vůbec a letos slaví neuvěřitelných 25 let na trhu. Jaká je jeho historie?

 

Magazín

 

Typ počítače all-in-one integruje počítač a monitor do jednoho zařízení. A především jednu z nejikoničtějších technologií v historii vůbec. Společnost Apple ho v roce 1984 zpopularizovala pro trh s domácími počítači Macintosh, a tak je s ní nejvíce spojovaný.

Skutečná renesance počítače typu all-in-one přišla ale až v roce 1998, kdy byl na trh uveden model první model iMac, iMac G3, jeho představení se konalo právě 15. 8. 1998.

Od té doby se iMac stal jednou z nejoblíbenějších řad stolních počítačů vůbec. Jeho design v průběhu času prošel evolucí. Od baňatých monitorů typu all-in-one se přes verze, které vypadaly jako moderní stolní lampy, dostal až ke štíhlým hliníkovým deskám na stojanech, kterými si dnes svůj pracovní stůl hýčká nejeden spokojený zákazník.

Nešlo ale pouze o vývoj v rámci designu a vzhledu, současně se měnila také technologie uvnitř, a tak si iMac zažil čipy PowerPC, procesory x86 Intel a teď pracuje s Apple Silicon založeném na architektuře Arm.

Pravdou je, že se nynější iMac ani v nejmenším nepodobá tomu původnímu, stále svým uživatelům ale dělá radost, a hlavně před pár dny oslavil své 25 narozeniny. Jakou historii si vlastně napsal?

 

 

1998: iMac G3

V roce 1997 se Steve Jobs stal opět součástí Apple na pozici generálního ředitele a hned rok nato představil zbrusu nový all-in-one počítač iMac G3.

Právě iMac G3 byl výjimečný hned v několika směrech. Tím prvním a nejzásadnějším byl design, čímž se vyznačuje dodnes. Apple se toho totiž nebál a rozhodl se ho obléknout do barevného, a zároveň průhledného krytu, čímž odhaloval elektroniku pod ním.

To byl i tehdejší trend, ale jinak se v provedení jednalo o skutečný výstřelek, především v porovnání s typickým, doposud zažitým nudně béžovým designem počítačů tohoto typu.

Apple přišel hned s několika barvami, které měly příznačné názvy, jako mandarinka, hroznové víno, limetka, jahoda a borůvka. Mimo to byl první iMac také velmi technicky vyspělý a vybavený hned několika inovativními prvky.

Postaven byl okolo procesoru PowerPC G3, který doplňovala operační paměť 32 MB RAM a pevný disk o velikosti 4 GB. Obsahoval také CD ROM, namísto v té době běžné disketové mechaniky, o konektivu se postaraly dva USB porty a rozhraní Ethernet, což už odráželo tehdejší nájezd internetu.

 

2002: iMac G4

V roce 2002, tedy čtyři roky nato, byl představen nový model iMac G4. Ten prošel dramatickým vývojem. Zmizel například objemný CRT displej a nahradil ho nový mnohem elegantnější LCD displej. Jeho název se odvíjel i od toho, že už používal procesor PowerPC G4.

Tato designová generace je známá svým vzhledem moderní stolní lampy. Celý počítač byl v podstatě vměstnaný do kopulovitého podstavce, jehož součástí byla také nenápadná přihrádka pro CD-ROM a z vrcholu kopule se pak vysunulo kovové rameno držící monitor. Počítač iMac G4 už nebyl barevný, ale pro změnu bílý.

 

 

2004: iMac G5

Apple rozstřelil trh hned o dva roky později, ve 2004, další novinkou, která zcela nahradila design stolní lampy. Nahradil ji iMac G5, tedy design bílého rámu. A tento konkrétní model určil svým vzhledem kurz i těm všem, co přišli po něm.

Model iMac G5 měl nejprve volitelné karty AirPort k připojení k síti WiFi, které se později staly jejím standardem. V roce 2005 Apple navíc přidal senzory na světlo, a tak se obrazovka mohla orientovat osvětlením v místnosti a na základě toho automaticky upravovat jas displeje. Poslední modely iMac G5 pak byly vybaveny navíc i webovými kamerami iSight pro snadné videohovory.

Funkce, která nebyla zákazníky oceněna natolik, nakolik by si zasloužila, byla servisovatelnost. Uživatel se mohl naprosto jednoduše dostat k hlavním komponentám počítače, stačilo jen odstranit několik spodních šroubů a bylo možné odejmout celou zadní část. Až právě modely iSight tomuto učinili víceméně přítrž.

 

2006: iMac Intel white

S rokem 2006 a novým iMac Intel white došlo i na výměnu procesoru z PowerPC na, jak název napovídá, Intel. Designu se tentokrát příliš nedotkli, dalším vylepšením byl pouze nově zakomponovaný port Mini-DVI pro podporu externích monitorů s vysokým rozlišením.

Od dob „bílých“ iMaců pracovali počítače s operačním systémem Mac OS X Tiger, to byl zároveň první ze dvou operačních systémů, které Apple zkonstruoval tak, aby fungovaly s procesory PowerPC a Intel.

Zároveň tento bílý Intel iMac byl posledním modelem předtím, než se Apple začal ubírat zcela jiným materiálovým směrem.

 

2007: Nová éra

V roce 2007 začala iMacu zcela nová éra: bílý rám kolem displeje, který Apple doposud používal, vyměnili za celohliníkový rám s černým rámečkem kolem obrazovky, a to spolu s magnetickým skleněným krytem přes LCD displej. Zároveň v tu chvíli byla řeč o 20 a 24palcové uhlopříčce počítače.

 

 

2009: Retinový displej

V roce 2009 přišli u iMacu s nově přepracovanými hliníkovými počítači, což bylo pro iMac s obrovským updatem. Od konce roku 2009 totiž počítače pracovaly s většími obrazovkami současně za vyššího rozlišení. Nově rychlejším procesorem Intel Core i5 a i7, větší pamětí RAM, s více možnostmi připojení, více konfiguracemi a lepší možností počítač upragdovat.

Zákazníci si tehdy mohli pořídit 21,5palcový iMac s rozlišením 1080p, zatímco doposud největší 27palcový iMac pracoval s rozlišením 1440p.

Po roce 2009 se iMac stával ještě štíhlejším, lehčím, ale zůstal u hliníkových počítačů. Každý nový model byl vždy lepší než jeho předchůdce. Jen konstrukce se stávala méně opravitelnou vlastní rukou.

V roce 2012 byl nový upgrade iMacu vylepšen o displej laminovaný ke sklu, a tak obraz působil mnohem jasněji. V roce 2015 obrazovku dokonce vyměnili úplně za retinový displej, které poskytuje skutečně vysoké rozlišení, zároveň to byly poslední iMacy s procesory Intel Core.

V roce 2017 vznikl iMac Pro, který nabídl aktualizovaný existující tenký hliníkový design, přidal čipy Intel Xeon a vesmírně šedý lak.

 

2021: Barvy zpátky na scénu

V roce 2021 poprvé od svého vzniku vrátil Apple iMacu barvy. Tyto modely už zavedly čipy Apple Silicon M1 a k dispozici je pouze 24palcový model s rozlišením 4,5K. Tento nový model je celkově nejtenčím iMacem a na přední straně už nemá natištěné logo, jako to bylo u všech jeho předchůdců.

Aktuální iMac se tedy dodává v celé řadě barev, stříbrné, růžové, modré, zelené, fialové, oranžové a žluté, stejně jako i s nejrůznějšími gadgety. K dispozici k němu je konkrétně sedm různých variant Magic Mouse a Magic Trackpad a 21 Magic Keyboard. Zatím tomu tak není, ale zvěsti naznačují, že se Apple chystá aktualizovat iMac s novějším procesorem M2 a možná i s verzí M3.

 

Připravila: Petra Sauerová