CoolClub pro IT odborníky

Mac Pro 2022: Co můžeme očekávat od nového desktop modelu s M1

04.03.2022

V mnoha ohledech zůstává nový Mac Pro zastřen tajemstvím. O přesném datu vydání, specifikacích nebo upgradech nebylo doposud zveřejněno mnoho informací. Údajná registrace tří nových Mac počítačů do databáze EEC naznačuje, že ho můžeme očekávat již brzy. Pojďme se společně podívat na vše, co v tuto chvíli víme o přicházejícím modelu s výkonným systémem Apple M1. 

 

 

Kdy bude nový Mac Pro vypuštěn do světa?

Dle analýzy CNET, spojené s předchozím jednáním společnosti Apple, vše naznačuje tomu, že se nové verze dočkáme ještě tento rok. Mac Pro a 27palcový iMac jsou totiž poslední počítače, které společnosti zbývají do stanovené dvouleté lhůty pro dokončení přechodu od procesorů třetích stran k vlastním ARM.

Potenciální nový produkt by mohl být oznámen na každoroční konferenci Apple Worldwide Developers Conference (WWDC), která se obvykle koná začátkem června. Pokud společnost plánuje jakékoliv změny a novinky, musí se o nich SW vývojáři dozvědět jako první. Odhalení by se mohlo také uskutečnit na Keynote akci, která by měla proběhnout již v březnu nebo dubnu.

 

Co můžeme čekat za upgrade?

Apple musí i nadále podporovat stávající instalovanou základnu Mac Pro počítačů pomocí upgradů. Pravděpodobně se tedy nebude výrazně měnit design chassis (k aktualizaci designu HW dochází u společnosti jen zřídka).

Přechod na vlastní procesory Apple Silicon z původních Intel Xeon a aktualizace na modernější high-bandwidth standardy (PCIe 4.0 a DDR5) bude pravděpodobně vyžadovat přepracování základní desky. Dále není jasné, jestli bude mít Apple řadu stále výkonnějších CPU s jednou deskou či zdvojnásobí a ztrojnásobí stávající M1. Vytvoří nové grafické moduly vyčleněním GPU integrovaného v M1 nebo bude nadále spoléhat na Radeon Pro od AMD? Na to vše si budeme muset počkat do oficiálního ohlášení.

Začalo se spekulovat také o 27" nebo 32" iMacu s high-end displejem a aktualizovaným Mac Mini na bázi M1, u něhož se čeká na levnější verzi Pro Display XDR, prvního 32palcového Retina 6k displeje. To by mohlo znamenat midrange Mac Pro, pokud ovšem právě toto prázdné místo nehodlá Apple zaplnit zmíněným Macem Mini.

 

Kdy si budeme moci koupit nový Mac Pro?

Jestliže vezmeme v úvahu veškeré informace, co do této chvíle máme, tak s největší pravděpodobností ještě letos. Pokud by však krize v dodavatelském řetězci trvala příliš dlouho, mohla by být nabídka nové desktop verze Mac Pro omezená až do začátku příštího roku.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková

Foto: Shutterstock