CoolClub pro IT odborníky

Nová Nokia 3310: s legendou přichází fenomén "dumbphone"

25.03.2022

Fanoušci legendární Nokie 3310 jsou na vážkách. Za opěvovaným návratem oblíbeného telefonu totiž mnozí vidí spíše chytrý marketingový tah. Vadí jim, že kromě designu nemá nová Nokia s původní legendou mnoho společného. I tak má své příznivce a jako takzvaný „dumbphone“ má i dnes velký potenciál oslovit mladé lidi. Z "dumphonů" je totiž fenomén.

 

Novinky

 

Pokud jste si mysleli, že Nokia 3310 je dnes už spíš mýtus, možná vás překvapí, že i takzvaný „dumbphone“ má i dnes mezi svými uživateli mladé lidi. Například sedmnáctilétá Robin Westová si namísto toho, aby celý den projížděla TikTok nebo Instagram, vystačí s telefonem vybaveným základními funkcemi.

Zřejmě ne nadarmo je Nokia 3310 jedním z nejprodávanějších telefonů všech dob. Může mít „dumbphone“ potenciál vytvořit a udržet si vlastní kategorii? 

"Dokud jsem si nekoupila "cihlový" telefon, nevšimla jsem si, jak moc mi smartphone zabírá život. Měla jsem v něm spoustu aplikací pro sociální sítě a nestihla jsem tolik práce, protože jsem byla pořád na telefonu," říká Westová.

Dumbphones telefony zažívají stále větší boom. Podle zprávy softwarové společnosti SEMrush vzrostl počet jejich vyhledávání na Googlu v letech 2018 až 2021 o 89 %. A i když se údaje o prodejích shánějí těžko, jedna zpráva uvádí, že celosvětové nákupy dumbphonů by měly v loňském roce dosáhnout 1 miliardy kusů.

Pro srovnání, v loňském roce se celosvětově prodalo 1,4 miliardy chytrých telefonů.

 

 

Mezitím studie skupiny Deloitte z roku 2021 uvedla, že každý desátý uživatel mobilního telefonu ve Velké Británii má dumbphone. Řekli byste, že tak významný podíl tvoří převážně starší generace? Překvapivě, hlavními zákazníky firmy Light Phone, která se na výrobu tohoto typu telefonu zaměřuje, jsou naopak lidé ve věku 25 až 35 let.

"Vypadá to, že na oživení dumbphonů mají vliv trendy, nostalgie a jejich objevování se ve videích na TikToku," říká Ernest Doku, odborník na mobilní telefony ze srovnávače cen Uswitch.com. "Mnoho z nás mělo jako svůj první mobilní telefon dumbphone, takže je přirozené, že k těmto telefonům cítíme nostalgii."

Dalším důvodem by mohlo být každodenní rozrušení, ve kterém nás smartphony udržují. Ať už jsou to různé aktualizace, upozornění nebo sociální sítě. Každopádně na to, zda se jedná jen o krátkodobý trend nebo částečnou budoucnost, si ještě budeme muset počkat.

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová

Foto: Nokia