CoolClub pro IT odborníky

Český startup přichází s „upovídaným“ virtuálním asistentem. Uplatnit se dokáže i jako digitální recruiter

01.10.2021

Český startup představuje Ailu, virtuální asistentku, s níž si na rozdíl od jejích slavnějších kolegyň i skutečně popovídáte. Právě rozšíření komunikace mezi člověkem a strojem je disciplína, v níž má Aila dominovat. Jejím posláním je však něco ještě více sofistikovaného - díky umělé inteligenci má všechno potřebné, aby se z ní stala schopná digitální recruiterka. 

 

Novinky

 

Za celým projektem stojí startup WeBoard Radima Tvrdoně a Martina Možnara. Ti chtějí s Ailou dosáhnout skutečně věrohodného obrazu digitální osoby. Takového, abyste se s ní podle Tvrdoně mohli bavit „do nekonečna a bez slepých uliček“.

Aila zvládne přeskakovat z tématu na téma a bude schopným komunikačním partnerem, ať už s ní budete probírat počasí nebo pracovní záležitosti. Kromě toho má Aila i další poslání – být šikovnou digitální recruiterkou.

 

Digitální recruiter

Virtuální asistentka Aila, jejíž název je zkratka spojení Artifical Intelligence Learning Asistent, funguje pomocí technologie zaměřené na zpracovávání přirozeného jazyka. Tu má v tomto případě na svědomí společnost PromethistAI Jana Šedivého z institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.

Aila by měla mít oproti jiným asistentům lepší kontextuální porozumění řeči a schopnost bavit se prakticky o čemkoliv. Jejím posláním by měla být nejen pomoc při školení a tréninku zaměstnanců v oblasti soft skills, ale měla by se uplatnit také jako digitální recruiter.

V recruitmentu bude podle zakladatelů WeBoard schopna pomoci například s preselekcí zájemců na konkrétní pozici. Zvládat by měla částečně samotný nábor (čtení životopisů a následné vyhodnocování díky AI) a vyřizování prvního kola osobního pohovoru.

 

Školení v telefonu?

Software je kompatibilní s přenosnými zařízeními, který má u sebe téměř každý – ať už jde o telefon nebo počítač. Noví zaměstnanci se tak mohou školit z pohodlí domova za pomocí telefonu či tabletu a nastoupit do zaměstnaní s již základními znalostmi dané problematiky.

Aila se poprvé objevila na květnové konferenci se zaměřením na digitalizaci analytické společnosti Deloitte, kde na sebe vzala podobu CSO Diany Radl Rogerové. Ta tak poprvé pohlédla do tváře své digitální dvojnici, s níž mohla i zapříst hovor.

 

Společnost nyní pracuje na vyladění hlasového projevu chatbota. Díky vlastní anglickojazyčné syntéze by měl být výsledný projev Aily téměř k nerozeznání od skutečného lidského hlasu.


 

Připravila: Natalie Brzobohatá

Foto: WeBoard