CoolClub pro IT odborníky

7 inspirací ze světových podniků: Takhle můžete udělat firemní kulturu atraktivnější

21.12.2020

Věděli jste, že firemní kultura má velký vliv nejen na produktivitu a angažovanost zaměstnanců, ale také na samotný nábor? Zatímco atraktivní kultura zpravidla přitáhne talentované a kvalifikované uchazeče, špatná kultura se může podepsat na vyšší fluktuaci a nespokojenosti zaměstnanců. To si moc dobře uvědomuje těchto sedm společností, které si daly záležet, aby jejich unikátní firemní kultura byla vidět na míle daleko.

 

HRstack

 

Když přijde na hiring kandidátů, firemní kultura hraje poměrně velkou roli. Podle statistik hodnotí až 44 % kandidátů firemní kulturu jako jeden z klíčových faktorů při zvažování kariérních příležitostí. A jak se ukazuje, skvělý plat není to nejdůležitější, pokud se zaměstnanec ve firmě necítí dobře. Pokud i vy hledáte způsob, jak zapracovat na své firemní kultuře, nabízíme hned 7 inspirací ze 7 světových podniků.

 

1. Honorované vzdělávání

Inspirace: Vytvořte kulturu, která bude klást důraz na vzdělávání zaměstnanců. Když budou mít možnost rozvíjet své schopnosti a dovednosti, budou ve své práci nejen produktivnější, ale také motivovanější a angažovanější. Benefity pak sklidí i celá společnost.

Nový level oceňování zaměstnanců přináší společnost Solstice, která si zakládá na firemní kultuře plné růstu a vzdělávání. Každoročně svým zaměstnancům naděluje štědrou sumu v hodnotě 5 000 USD (cca 107 000 Kč), kterou mohou využít na svůj vlastní rozvoj. Vedení společnosti očekává, že zaměstnanci se ze školení a kurzů vrátí s novou sadou znalostí a dovedností, které následně využijí k mentorování dalších zaměstnanců a růstu společnosti. 

 

 

2. Mentoring

Inspirace: Vytvořte firemní kulturu, která bude podporovat spolupráci zaměstnanců napříč různými odděleními a pozicemi. Díky tomu vytvoříte tým angažovaných zaměstnanců, kteří se budou navzájem povzbuzovat, vzdělávat a motivovat k lepším výkonům. 

Líbí se vám myšlenka firemního koučování a mentoringu? Pokud ano, možná by vás mohlo zajímat, jak se mentorování osvědčilo u dalších společností. Své by o tom mohla říct kalifornská Bento for Business, která se specializuje na vývoj softwaru pro správu výdajů. Vedení přišlo s tím, aby každý zaměstnanec firmy měl příležitost kariérního růstu, a to prostřednictvím koučování. Hlavními mentory se stali právě manažeři a další vedoucí pracovníci, kteří kolegům předávají své profesionální know-how a pomáhají jim růst jak na profesní, tak na osobnostní rovině. 

 

3. Ocenění kulturní rozmanitosti

Inspirace: Vytvořte firemní kulturu, která si cení mezinárodní týmové spolupráce a vítá různorodé kultury. Pokud i vy máte mezinárodní tým, snažte se jednotlivé členy vzdělávat o kulturních rozdílech a zkuste organizovat akce, kde se budou moci zaměstnanci seznámit osobně. Tímto způsobem můžete zlepšit komunikaci a posílit spolupráci.

Skládá se vaše společnost z několika mezinárodních týmů? Pak vás jistě bude zajímat, jak zvládá koordinaci zaměstnanců Rishmethods – společnost specializující se na vývoj softwaru pro správu dodavatelského řetězce. Povedlo se jí totiž vybudovat firemní kulturu, která oceňuje rozmanitost a různorodé kultury svých zaměstnanců. Aby své pracovníky neochudila o možnost poznání svých kolegů, pravidelně organizuje výlety a výměnné pobyty, aby se mohli setkat se zahraničním týmem osobně. Jen pro zajímavost můžeme dodat, že Rishmethods má zaměstnance například v USA, Polsku nebo Německu.

„Máme velké štěstí, že máme v kanceláři lidi z různých zemí a kultur,“ říká Coleen Shaughnessy, marketingová specialistka společnosti. „Poznávání různých tradic a svátků z jiných zemích je vždy zábavné a rozhodně dělá naši firemní kulturu jedinečnou.“

 

 

4. Seberealizace

Inspirace: Vytvořte kulturu, která zdůrazňuje důležitost individuálního rozvoje a seberealizace. Profesní i osobní rozvoj jsou hlavními faktory, které přispívají k úspěchu a spokojenosti jednotlivce – a v konečném důsledku také úspěchu celé firmy. Díky tomu zůstanou zaměstnanci motivovaní a zapálení pro svou práci.

Jako další do sbírky tu máme new yorskou společnost CB Insights, která se zabývá strojovým učením a analýzou dat. Pro tuto společnost je důležité držet krok s dobou a neustále se vzdělávat v oboru nových technologií – to stejné také chce pro své vlastní zaměstnance. Proto jim nabízí dodatečné vzdělávání a možnost seberealizace přímo v rámci své pracovní pozice. Díky tomu v CB Insights vzniká kolektiv zaměstnanců, kteří hladoví po nových znalostech a kteří chtějí být jedničkou ve svém oboru. Není třeba dodávat, že takto motivovaný tým bude podávat skutečně kvalitní výkony!

 

5. Eave a rovnost na pracovišti

Inspirace: Vytvořte firemní kulturu, která bude ztělesňovat rozmanitost po všech stránkách. Organizujte pravidelné školení zaměřené na rovnost příležitostí na trhu či rovnost platového ohodnocení mužů a žen, abyste se na pracovišti vyhnuli vzniku předsudků a stereotypů.

Další unikátní firemní kulturou se může pochlubit společnost Eave, která se specializuje na online hypoteční služby pro luxusní domy v Coloradu. Prioritou číslo jedna je tu totiž vytvoření různorodého a genderově vyváženého týmu, který bude dokonale synchronizovaný. Velký důraz klade Eave právě na férové pracovní podmínky a rovnost pro muže i ženy v celé společnosti – bez ohledu na druh vykonávané práce, plat na pozici. Aby si tuto kulturu společnost zachovala, do svého týmu si pečlivě vybírá pouze takové uchazeče, kteří s etikou firmy budou rezonovat.

 

 

 6. Transparentnost

Inspirace: Vytvořte kulturu, která bude založená na transparentnosti. Snažte se být otevření a informujte zaměstnance o novinkách a aktuální situaci ve firmě. To stejné platí také o náborovém řízení, aby uchazeči měli jasnou představu, jak to ve firmě funguje.

Na jaké hodnotě si vaše společnost zakládá? Pro FloQast, vývojářskou společnost cloudového softwaru, je odpověď jasná – je to transparentnost. „Myslím si, že je opravdu důležité, aby vedení společnosti bylo otevřené ohledně toho, co v podnikání funguje a nefunguje," říká Mike Whitmire, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti. „Rád diskutuji se zaměstnanci o dobrých věcech, ale upřímně řečeno, vidím větší hodnotu z diskusí o těch špatných.“

Zaměstnanci společnosti jsou zvyklí na to, že jejich kolegové a nadřízení před nimi nic netají a říkají si vše na rovinu. To stejné se očekává také od nich. Nezáleží na tom, jestli se jedná o nováčky, manažery nebo generální ředitele – metr transparentnosti platí na všechny. 

 

7. Rodinné pracovní prostředí

Inspirace: Vytvořte firemní kulturu, která bude pověstná svou příjemnou a uvolněnou atmosférou. Jedním ze způsobů, jak to udělat, je organizovat pravidelné akce, které budou sloužit k posilování vztahů a budování důvěry mezi zaměstnanci. Semknuté týmy přece jenom podávají lepší výkony.

Na závěr se podíváme do společnosti Paxos – první regulované blockchainové společnosti, která pomáhá dalším podnikům přesouvat aktiva rychleji a levněji než kdy dříve. Jedinečné není pouze zaměření společnosti, ale také její přátelské a podporující pracovní prostředí. Nezáleží na tom, zda jste ve firmě jeden den, jeden měsíc nebo jeden rok, vždy se můžete spolehnout na přátelský přístup a rodinnou atmosféru. Společnosti často pořádá nejrůznější akce, kde se mohou zaměstnanci seznámit, představit a utužit pracovní vztahy. Společné obědy, oslavy narozenin, herní odpoledne a pracovní výročí – to všechno jsou akce, které jsou na seznamu firmy priorit číslo jedna.

 

Atraktivní kultura, magnet na talenty

Jak můžeme vidět, firemní kultura je prvek společnosti, který není radno podceňovat. Když o firemní kulturu pečujeme a snažíme se ji rozvíjet, pozitivně tím ovlivňujeme přístup zaměstnanců, jejich motivaci, loajalitu a angažovanost. Taková firemní kultura má nepochybně přímý vliv na employer branding a schopnost retence zaměstnanců. Výše zmíněné společnosti si tuto důležitost uvědomují, a proto se dnes pyšní atraktivní kulturou, která přitahuje ty nejlepší talenty.

 

 

Připravila: Petra Pruden