CoolClub pro IT odborníky

Spánkový byznys na vzestupu. Za těchto 5 vychytávek jsou lidé ochotni zaplatit stovky dolarů

22.02.2020

Pokud na trhu existuje odvětví, které aktuálně zažívá zlaté časy, pak je to odvětví spánkového byznysu. Nespavost se stává čím dál rozšířenější, což podněcuje výrobce k vyvíjení ještě lepších a sofistikovanějších spacích pomůcek. Mezi ně patří například inteligentní matrace, gravitační přikrývky nebo biokeramická pyžama. Za co jsou lidé ochotni tolik zaplatit pro kvalitní spánek?

 

Magazín

 

Nespavost a poruchy spánku – to všechno patří mezi běžné problémy, kterými trpí téměř 50 % světové populace. Osmihodinový, ničím nerušený spánek se tak stal luxusem, za který jsou lidé schopni zaplatit opravdu mnoho.

Jen při pohledu na americké statistiky o kvalitě spánku, se vám jistě zatočí hlava. Podle nich až 30 % Američanů trpí nespavostí, zatímco každý desátý nedokáže usnout hned několik dní v měsíci. Tato nespavost je ve Spojených státech každoročně zodpovědná za odhadovanou ztrátu produktivity ve výši 63 miliard USD.

 

Spánkový business je na vzestupu: Točí se v něm až 40 miliard dolarů

Snížená produktivita je však to nejmenší, co má špatný spánek na svědomí – stačí si přečíst knihu Proč spíme od známého vědce, Matthewa Walkera. Není divu, že poptávka po pomůckách a zařízeních pro lepší spánek roste více než kdy jindy. Zatímco ještě před deseti lety byl lék na nespavost synonymem pro prášky, dnes jsou na trhu mnohem sofistikovanější řešení. V posledních třech letech došlo k boomu různých produktů pro kvalitnější a delší spánek – od trackovacích aplikací a gadgetů až po peřiny regulující teplotu a speciální matrace.

Podle zprávy McKinsey z roku 2017 má spánkový business hodnotu mezi 30 až 40 miliardami dolarů. Tato částka tak historicky vzrostla o více než 8 % za rok. Firmy, které se rozhodují investovat do nových spánkových inovací a technologií, dobře ví, že nedělají chybu.

 

 

Kolik jsou lidé schopní zaplatit za dobrý spánek?

Inteligentní matrace: 4 000 USD

Základem kvalitního spánku není nic jiného než dobrá postel. Pro ten nejlepší spací zážitek se někteří nebojí sáhnout ani po luxusní inteligentní matraci od Select Comfort. Jedná se o model s názvem Sleep Number 360 a zastřešuje termín SleepIQ, který by nemohl být přesnější.

Tato unikátní matrace se v reálném čase přizpůsobuje poloze spících osob – využívá přitom systém vzduchových komor, které fungují ještě mnohem lépe než tradiční paměťová pěna. Majitelé této matrace se tak mohou spolehnout na to, že jejich hlava, krk i páteř bude vždy v optimální poloze. To však není všechno. Inteligentní matrace Sleep Number 360 rovněž disponuje miniaturním elektrickým topením, které zahřívá chodidla na ideální teplotu. Podle průzkumů lidé s nohami v teple usnou mnohem rychleji.

Bonusem navíc jsou také zabudované senzory, které poskytují kompletní analýzu spánku. Díky tomu budete vědět, jaký jste během spaní měli srdeční tep či frekvenci dýchání. Tímto způsobem se postel naučí rozpoznávat spánkové cykly, díky čemuž vás pak bude moci probouzet pouze v lehké fázi spánku.

 

Gravitační přikrývka: 149-250 USD

Jeden z důvodů, proč lidé v dnešní době tolik trpí nespavostí, je stres, úzkost a deprese. Dnes na trhu proto existuje mnoho společností, které se tyto stavy snaží pomocí spánkových pomůcek eliminovat. Jednou z nich je například gravitační přikrývka.

Po celá desetiletí vědci věděli, že objetí má na člověka pozitivní vliv: Tělo přitom vyplavuje hormon štěstí (serotonin), spánkový hormon (melatonin) a v ten stejný moment také snižuje míru stresu (kortizol). Gravitační přikrývka má naprosto stejný efekt – rozmisťuje svou váhu rovnoměrně po celém těle svého majitele a působí pocitem jemného a milujícího objetí. Vyvolaný tlak má navíc relaxační účinek na klouby, svaly a šlachy a pomáhá si svým vlastníkům fyzicky a psychicky odpočinout. Tato oblíbená spánková pomůcka se vyrábí na zakázku podle tělesné hmotnosti a výšky zákazníka, proto má každý model naprosto unikátní proporce a vlastnosti.

 

Ostrich polštář: 80 USD

Mezi další oblíbené spací pomůcky patří i Ostrichpillow (v překladu pštrosí polštář) a vypadá přesně tak, jak název říká – tento speciální polštář se jednoduše přetáhne přes celou hlavu, čímž se mu daří blokovat okolní světlo a zvuk. Tato vychytávka je určená nejen na spaní doma, ale také na šlofíky v letadle nebo během přestávek v práci. Na první pohled sice vypadá komicky, ale maximální komfort je u ní skutečně zaručen. Stejná společnost vyrábí i další typy polštářů, a to včetně Ostrich Hoddie (polštářová kapuce), která je více navržena pro běžné nošení. I tento model má mnoho výhod – udržuje hlavu v teple, zamezuje světlu a je mimořádně pohodlný.

 

Biokeramické pyžamo: 100 USD

Ještě lepší a kvalitnější spánek zaručuje také unikátní biokeramické pyžamo originálně navrženo značkou Under Armour. Tato americká společnost se zaměřuje nejen na odívání, ale nyní už také na oblast sleeptechu.

Její nové biokeramické pyžamo je naprostým hitem, který si oblíbili sportovci po celém světě. Na vlastní kůži si ho vyzkoušel například hráč amerického fotbalu Tom Brady, jenž o něm dokonce napsal svou vlastní recenzi. Právě tento noční outfit je pro sportovce jako dělaný – biokeramická vlákna mají schopnost pohlcovat teplo z těla a odrážejí druh infračerveného záření, jež zrychluje obnovení svalové hmoty. Under Armour pyžamo zvyšuje kvalitu regenerace, a tím přispívá k lepšímu požitku ze spaní.

 

Chytrý prsten Oura: 300 USD

Za zmínku stojí v neposlední řadě také inteligentní titanový prsten Oura, který si zamilovalo i mnoho celebrit. Pyšným majitelem je například princ Harry nebo ikonický Will Smith. Jedná se o unikátní spojení stylového doplňku a moderní technologie, která pomáhá svým majitelům analyzovat kvalitu jejich spánku a navrhovat možná řešení pro jeho zlepšení.

Prsten Oura však disponuje také řadou další užitečných funkcí – v sobě má zabudovaný kupříkladu infračervený snímač pulsu, 3D akcelerometr, gyroskop nebo senzor tělesné teploty. Veškeré hodnoty můžete kontrolovat z vaší mobilní obrazovky, neboť prsten je plně synchronizován s aplikací Oura. Jeho další výhodou je rovněž dlouhá životnost baterie (až 1 týden) a jednoduché bezdrátové nabíjení. 

Vzhledem k rostoucímu počtu lidí trpící insomnií, roste také poptávka po nejrůznějších spacích pomůckách a technologiích. Trh je v této oblasti neuvěřitelně pestrý a jednotliví výrobci se předhání v tom, kdo nabídne lepší produkt. Důkazem toho je těchto 5 moderních vychytávek, díky nimž se rozhodně vyspíte, jak se říká, do růžova.

 


Připravila: Petra Pruden