CoolClub pro IT odborníky

Ukradli mu lyže, tak vymyslel světový unikát. Elektronický zámek

16.12.2020

Patříte mezi nadšené sportovce? Pak vás jistě zajímá, jak ochránit své sportovní vybavení před krádeží. S důmyslným řešením přišel Marek Vala, který před pár let vymyslel zcela jedinečný koncept. Elektronický zámek Pealock, který má v sobě zabudovaný pohybový senzor, chytrou elektroniku i alarm. 

 

BusinessClass

 

Tisíce odcizených kol a škody přesahující sto milionů korun, to jsou policejní statistiky týkající se krádeží jízdních kol a elektrokol v roce 2019. Situace není lepší ani u lyžařského vybavení, kde se škoda ročně vyšplhá na alarmující částky v hodnotě milionů korun. Obětí krádeže se také kdysi stal i Marek Vala. Rozhodl se však hrůzné statistiky změnit a přispět k lepší ochraně sportovního vybavení.

 

Chytrý a jediný na světě

A přesně takový je Pealock – chytrý elektronický zámek.  Přestože byl primárně vyroben zejména pro lyžaře a cyklisty, spolehlivě ochrání prakticky cokoliv – snowboard, koloběžku, kočárek nebo také skútr. Jeho předností je nejen unikátní bezpečnostní systém, ale také atraktivní vzhled. Pealock se líbil natolik, že dokonce vyhrál cenu Red Dot Award 2020 za kategorii Design Concept.

Jakými technologiemi se zámek může pochlubit a co všechno dokáže? Na naše otázky odpovídá CEO Pealocku Marek Vala.

 

První, co jistě všechny čtenáře zajímá, je vznik celého projektu. Můžete nám prozradit, kdy a jak se poprvé zrodila myšlenka elektronického zámku Pealock?

Před třemi lety nám v Rakousku přímo na svahu ukradli během obědové přestávky lyže. Pojišťovny od toho daly ruce pryč, protože jsme lyže neměli zamknuté a neexistovalo žádné chytré řešení, které by bylo schopné lyže zabezpečit.

Myšlenku umocnila statistická data, která říkají, že jen v Rakousku se ročně ukradne lyžařské vybavení v hodnotě 400 milionů Kč, a to nemluvím o kolech, tam jsou čísla úplně jinde.

 

Vymyslet něco zcela nového a jiného musí být neuvěřitelně náročný a dlouhý proces. Podělíte se s námi, jak probíhal vývoj zámku a jak dlouho trvalo, než se poprvé dostal na trh? 

Ta intenzivní část vývoje, na které se podílelo několik firem a specialistů, trvala zhruba 2 a půl roku. Vývoj trval téměř 3 roky, během kterého jsme denně zažívali spoustu frustrace. Bylo období, které trvalo i několik měsíců, kdy se nedařilo, řešily se jen problémy a vypadalo to, že jsme ve slepé uličce.

 

Na co jste při vývoji kladli důraz?

Největší důraz jsme kladli na chytrost zámku, tedy aby byl hoden 21. století, a taky na jeho kompaktnost. Aby ho uživatel mohl mít v kapse na kole či lyžích po celý den – váží totiž pouze 140 g. Velikou jeho výhodou je multifunkčnost, to znamená, že v zimě si můžete zamknout lyže či snowboard a v létě třeba kolo, elektrokoloběžku či kočárek. 

 

 

Z čeho je Pealock vyroben? Neexistuje u něj riziko, že by došlo k jeho krádeži, například přeřezáním pásku?

Tělo krabičky je vyrobeno z tvrzeného plastu a pásek z termoplastického elastomeru, ve kterém jsou zalisována ocelová lanka a vodič, který vede k alarmu. Termoplastický elastomer má navíc schopnost se v kleštích takzvaně „žvýknout“.

 

Na jakém principu zámek funguje a jaké technologie využívá? Předpokládám, že jeho hlavní předností je právě chytrá elektronika.

Zámek má v sobě pohybový senzor, integrovaný alarm o síle 110db a je napojený na telefon uživatele. Snažili jsme se využít chytré technologie, jak ve smyslu použitých materiálů, tak v elektronice.

Elektronika disponuje nejnovějším Bluetooth 5 s velkým dosahem. Pro ještě větší vzdálenosti si Pealock umí automaticky přepnout na GSM režim, kdy uživateli volá. Odemykání/zamykání probíhá buď přes appku, anebo prostřednictvím NFC technologie. Stačí, když uživatel přiloží NFC kartičku, náramek nebo klíčenku – záleží, co je pro něj pohodlnější.

V aplikaci je mnoho dalšího nastavení, například prodleva alarmu od 1 do 5 vteřin, když vám jen někdo posune lyže ve stojanu. Alarm se umí automaticky vypnout po 5 vteřinách klidové polohy, aby uživatel v těchto případech nemusel okamžitě běžet k zámku. Kromě toho vám Pealock také umožní spravovat více zámků najednou, např. svých dětí, které ještě nemají vlastní telefon.

Když mluvíme o zámku Pealock, zdá se, že je vyroben primárně pro zamykání sportovního vybavení. Jsou také nějaké další věci, u nichž se dá chytré zamykání využít?

Pealock se dá využít na všechno, co má pro vás nějakou hodnotu, tudíž se žádné meze nekladou – od elektrokoloběžek, snowboardů, přes kočárky až po invalidní vozíky. Máme ovšem také zákazníky, kteří Pealockem budou uzamykat motorovou loď, přilbu na motorku či skútr. Naší hlavní cílovou skupinou jsou ale hlavně cyklisté a lyžaři. 

Kde všude už je Pealock k dostání? Máte v plánu expandovat do dalších zemí?

Plánů do budoucna je spousta. Už teď se nám například otevírají možnosti spolupráce s pojišťovnami, které náš chytrý elektronický zámek velmi zajímá. Chystáme nástavbu na možnost pojistit si vybavení během pár vteřin ať už krátkodobě (minuty/hodiny), nebo dlouhodobě (ve formě měsíčního/ročního předplatného). Kromě toho se o náš zámek zajímají také půjčovny kol a lyží i výrobci, s nimiž taktéž navazujeme partnerství. Chceme se rozrůstat postupně do celého světa, ale momentálně je pro nás priorita střední a západní Evropa.

 

Marek Vala

„Od malička jsem byl vedený ke sportu, do 18 let jsem vydržel u tenisu a lyžování. Na střední a vysoké škole jsem podnikal, pět let jsem sbíral zkušenosti v automotive, kde jsem se vypracoval na pozici manažera kvality ve firmě o 350 zaměstnancích. Tři roky makám, abych si splnil svůj sen – vybudovat vlastní úspěšnou firmu.“ A sen se Markovi jednoznačně splnil. Díky tvrdé práci má dnes na svém kontě nejen úspěšnou firmu, ale také skvělý unikát, kterým se nemůže pochlubit nikdo jiný.

 

 

Připravila: Petra Pruden

Foto: Lucie Mojžíšová; archiv Pealock