CoolClub pro IT odborníky

Jak ochránit svůj iPhone před zloději, kteří ho budou chtít zablokovat?

29.05.2023

Zbystřit by měli všichni uživatelé iPhonů. Rozšiřuje se totiž znepokojivý způsob, jakým lze získat kontrolu nad vaším mobilem, a dokonce ho trvale zablokovat. Jak chránit své zařízení, aby k tomuto ve vašem případě nedošlo?

 

Magazín

 

Deník Wall Street Journal nedávno ve své zprávě varoval před vychytralými zloději iPhonů. V tomto případě vám už totiž jednoduše nezmizí mobil ze zadní kapsy, nyní zloději iPhonů využívají bezpečnostní nastavení, tzv. klíč pro obnovení.

Ten majitelům téměř znemožňuje přístup k jejich datům, ať už jde o fotografie, zprávy nebo další jiné údaje. Některé oběti dokonce přiznaly, že jim také zmizely všechny peníze z bankovního účtu.  

Je důležité poznamenat, že ukrást iPhone tímto způsobem není vůbec snadné, ačkoliv rafinované. Zločinec musí v podstatě uživatele iPhonu sledovat, jak zadává přístupový kód zařízení, ať už přes rameno v baru nebo tak, že majitele zmanipuluje, aby mu přístupové kódy sdělil.

 

 

Na základě toho by zloděj mohl změnit Apple ID, vypnout funkci „Najít můj iPhone“ a pak resetovat klíč pro obnovení, tedy 28místný kód, který slouží jako ochrana majitele před online hackery.

Tento klíč Apple vyžaduje v rámci případné obnovy nebo znovuzískání přístupu k Apple ID ve snaze posílit bezpečnost uživatele, dojde-li ale k jeho změně zlodějem, původní majitel se už k účtu nedostane, bude totiž zablokován. Ptáte se, jak se chránit? Existují tři cesty.

 

Chraňte přístupový kód

Nenechejte uniknout svůj přístupový kód. Používejte místo toho na veřejnosti Face ID nebo Touch ID. Jedině tak vám přes rameno opravdu nikdo heslo nepřečte. Popřípadě si nastavte delší alfanumerické přístupové heslo, které bude obtížněji zapamatovatelné, nejen zprvu pro vás, ale hlavně pro případného zloděje.

 

 

Omezený čas strávený u obrazovky

Dalším hackem, který by v této problematice mohl být nápomocný je nastavení Screen Time neboli Času u obrazovky. V rámci toho totiž lze nastavit také sekundární heslo. Pokud byste funkci povolili, bude zloděj před změnou Apple ID vyzván k zadání tohoto sekundárního hesla.

 

Pravidelné zálohování telefonu

Třetí možnost je spíše o tom moci se ke svým datům dostat i přes ukradený iPhone, a to je pravidelné zálohování mobilního zařízení prostřednictvím iCloudu nebo iTunes. Zároveň stojí za úvahu uložení důležitých fotografií nebo jiných citlivých souborů a dat v jiné cloudové službě, například Google Photos, Microsoft OneDrive, Amazon Photos nebo Dropbox.

 

 

Připravila: Petra Sauerová