CoolClub pro IT odborníky

Samořídící taxi zablokovalo provoz. Zmátl ho ohraničený jízdní pruh

27.05.2021

Ne vždy je technologie o krok napřed před člověkem. Občas nastane situace, která je překvapí natolik, že musí zasáhnout člověk. Jako tomu bylo v případě chytrého self-driven automobilu od Googlu. Ten se i s pasažérem zasekl v protisměru a zablokoval celou silnici v Arizoně.

 

Novinky

 

Waymo je první společností, která může provozovat self-driven taxi, služba je dostupná zatím jen ve čtvrti East Valley ve Phoenixu. Společnost je projektem firmy Google a jeho cílem je rozvoj technologií, které umožňují realizovat provoz automobilů se samonavigačním systémem bez řidiče. Na trase jednoho z těchto taxíků ale došlo v Arizoně k nezvyklé situaci. Když vezl klienta, jeho trasu narušily dopravní kužely, které vyznačovaly jízdní pruh a s nimiž taxi nepočítalo. I přes vzdálenou podporu silniční asistence vozidlo překážku objíždělo, až se po několika minutách zaseklo.

Svůj zážitek z jízdy zaznamenal pasažér. Na videu je patrné, jak se taxi snažilo odbočit na čtyřproudovou silnici. V jízdním pruhu, ve kterém jelo, bylo ale několik dopravních kuželů, které způsobily, že auto úplně zastavilo. V tu chvíli se vytočila linka vzdálené podpory, její zaměstnanec přes audio systém v autě komunikoval s pasažérem, než na místo dorazila dopravní asistence. Mezitím taxi přejelo do protisměru do volného levého pruhu a zablokovalo celou silnici.

Situaci se snažili zachránit stavební dělníci, kteří odklidili kužely a uvolnili taxíku průjezd. Taxi zůstalo několik minut v klidu a hned jakmile dorazila asistenční služba, se začalo samovolně znovu rozjíždět. Narazilo znovu na kužely, zastavilo se a když se přiblížila asistenční služba, rozjelo se znovu. Nakonec byl automobil vzdáleně deaktivován, situaci převzal do svých rukou živý řidič z masa a kostí a ujal se řízení.

Společnost Waymo se k situaci vyjádřila s tím, že je to něco neobvyklého a cesta se self-driven taxi byla po celou dobu bezpečná. Do jaké míry jsou tyto technologie zatím nevyzpytatelné, se ukáže na další praxi v provozu.

 

 

Připravila: Erna Březinová