CoolClub pro IT odborníky

Které aplikace nejvíce vysávají baterku vašeho mobilu?

01.11.2022

Výdrž baterie je věčným tématem i problémem chytrých telefonů. Ať je baterie vašeho telefonu v sebelepší kondici, existují aplikace, které ji dokážou vybíjet rychlostí blesku. Běží totiž na pozadí, i když nejsou aktuálně spuštěné. Které z nich vysávají vaši baterku nejvíce? 

 

Magazín

 

Existují aplikace, které byste neměli stahovat vůbec nebo je používat méně často a hlídat spuštěné aplikace na pozadí. Bez ohledu na to, jak skvělé tyto aplikace jsou, tak ovlivňují výdrž baterie opravdu zásadně.

Častokrát stačí udělat pár kroků, které zamezí rychlému vybíjení. Na příklad zablokovat sdílení vaší polohy, zrušit upozornění nebo zvolit tmavý režim aplikace.

 

Snapchat

Snapchat je jedna z nejhorších aplikací, alespoň co se vybíjení baterie týče. Snapchat používá vaši lokalitu k hlášení polohy uživatele v reálném čase. Tuto funkci můžete libovolně zapnout/vypnout podle sebe, ale pokud ji necháte zapnutou, můžete počítat s tím, že se vám mobil bude vybíjet rychleji. Vypnout ji můžete jednoduše v nastavení aplikace nebo Snapchatu zakázat přístup ke službám určování polohy.

Další důvodem jsou zapnuté notifikace. Ty můžete opět vypnout a ušetřit tak baterii.

Největší kámen úrazu je typ aplikace. Jedná se o aplikaci, při které se využívá fotoaparát, chatování a tvorba video příběhu. To jsou hlavní důvody, proč se spotřebuje hodně baterie.

 

Netflix

Streamovací aplikace berou nejvíce baterie. Je to, protože používají zároveň reproduktor, displej a internetové připojení. Netflix vás pomocí notifikací informuje o tom, co je nového, což výdrž baterie taky ovlivňuje.  

 

 

YouTube

YouTube funguje na podobném principu jako Netflix. Při sledování vašich oblíbených tvůrců se lehce zapomene na čas. Navíc funkce automatického přehrávání vás může lehce „vcucnout“ do sledování více videí, než jste původně plánovali. Pokud na YouTube trávíte přemíru času, což nesvědčí vám ani vašemu telefonu, tak si můžete zapnout funkci „Take a Break Reminder“. Tato funkce vám pomůže hlídat čas, který sledování věnujete. Vhodné je taky si vypnout upozornění.

 

Facebook

Aplikace největší sociální sítě má spuštěno mnoho procesů na pozadí, synchronizuje aktualizace a kontakty a zasílá oznámení, čímž vybíjí hodně rychle baterii. Řešením je vypnutí všech oznámení.

 

Tinder

Seznamovací aplikace umožňují v průměru 11 prostředků běžících na pozadí. Absence tmavého režimu způsobuje rychlejší vybíjení baterie. Zásadní je funkce sdílení polohy, kterou tato aplikace používá, dokud je zapnutá.

 

 

Messenger

Bohužel, nestačí mít nainstalovaný Facebook, abyste mohli psát zprávy svým přátelům a rodině. Je třeba mít Messenger, který funguje na stejném principu jako Facebooková aplikace. Co je plus, tak lze nastavit tmavý režim, který vybíjí baterii méně. Taky je možnost vypnout oznámení.

 

TikTok

TikTok je další sociální aplikace s funkcemi přehrávání a natáčení videí. Spotřebu baterie lze minimalizovat vypnutím nepotřebných oznámení a omezením jejího používání. Pokud máte iPhone a stává se vám, že si ve volné chvíli přehrajete „pár“ videí a najednou utečou 4 hodiny a vaše baterie je na minimu, tak si jednoduše nastavte časový limit, který vás upozorní, že už v aplikaci trávíte více času, než jste plánovali.  

 

 

Připravila: Karolína Farná