CoolClub pro IT odborníky

Sonda Osiris-Rex se po letech vrací zpátky na Zem. Veze vůbec první vzorek asteroidu

18.05.2021

Kosmická loď společnosti NASA s názvem Osiris-Rex zahájila svůj návrat na zemský povrch. Veze s sebou vůbec první vzorek hornin z asteroidu pro další výzkum sluneční soustavy a vzniku života.

 

Novinky

 

Po několika letech pobývání ve vesmíru se v pondělí Osiris-Rex rozloučila s vesmírem a zahájila návrat domů. Její cesta odstartovala na podzim v roce 2016 z mysu Canaveral a během svého putování se nebezpečně střetla s asteroidem Bennu. Jako první kosmická loď agentury NASA navštívila asteroid Bennu, malou planetku, která je na seznamu možných hrozeb kvůli nebezpečí dopadu na Zemi.

Bennu patří do Apollonovy skupiny malých planet, jejichž oběžné dráhy protínají oběžnou dráhu Země. I proto byla planetka Bennu cílem vědecké mise Osiris-Rex. Kosmická loď zmapovala planetku a odebrala vzorek, se kterým se teď vrací na Zem.

Asteroid vědci zatím mohli studovat jen z oběžné dráhy, teď to vypadá, že proniknou do jeho struktury a díky detailnímu výzkumu zjistí další podrobnosti o původu naší sluneční soustavy a životě na Zemi.

Zpáteční cesta Osiris-Rex odstartovala v pondělí odpoledne, kdy se sonda vzdálila ze své oběžné dráhy a zamířila směrem k Zemi. Jeho úkolem je teď dopravit 60 gramový vzorek do testovacího areálu v americkém Utahu, dokončení mise je plánováno na září 2023.

Pokud sonda svou misi úspěšně dokončí, zamíří nejspíš k dalšímu cíli – planetce Apophis, která se k zemi přiblíží za osm let.

 

 

Připravila: Erna Březinová