CoolClub pro IT odborníky

Super funkce komunikačních platforem: 5 tipů, jak "vytunit" Slack

22.12.2020

Slack je oblíbená komunikační platforma, která od svého vzniku v roce 2013 stihla nasbírat přes 8 milionů členů. Kanadští zakladatelé ale rozhodně neusnuli na vavřínech a i po téměř 10 letech fungování stále přidávají nová vylepšení a integrace. Pojďte se podívat na 5 super nástrojů ve Slacku, které vám usnadní komunikaci.

 

Magazín

 

 

Používáte-li Slack, pak pro vás mohou být zajímavé následkující nástroje:

 

1. Efektivní řízení projektů

Mezi jednu z nejlepších Slack integrací patří nTask – intuitivní nástroj, který vám umožní spravovat vaše projekty z různých kanálů. Líbit se vám bude sympatické uživatelské rozhraní a barevná nástěnka, s níž budete mít dokonalý přehled o stavu projektů a důležitých informacích (například deadline, status či osoby, kterým byl úkol přiřazen). Tento praktický doplněk nainstalujete zdarma, a to na pár kliknutí.

 

2. Nastavení připomínek

Pokud i vy máte pocit, že jste se zrovna nenarodili se sloní pamětí, pak se vám bude zamlouvat funkce reminders. Stačí využít lomítkový příkaz (/ remember), s nímž si jednoduše nastavíte upozornění pro sebe, kolegu, ale také pro samotný kanál. Dále si můžete zapnout opakování připomínky, takže budete mít jistotu, že nic nepropásnete.

Mimo to ale můžete vyzkoušet i další bezplatnou integraci Slack (Wonder), která vám umožní ukládat si všechny připomínky na přehledný dashboard, řadit si je do kategorií nebo je postupně aktualizovat.

 

 

3. Měření času a produktivity

Každý tým potřebuje aplikaci, která bude zlepšovat produktivitu všech členů. A v případě Slacku to může být integrace Time Doctor, kterou ocení zejména hlavní lídři v týmu – jedná se o nástroj, který měří, kolik času stráví jednotliví členové nad svými úkoly. Mezitím co pracují, Time Doctor pořizuje snímky obrazovek, aby dokázal analyzovat a vyhodnotit vzorce jejich time managementu. To však není všechno – mimo to získáte od aplikace notifikace při startu a dokončení úkolů, a k tomu ještě report všech odpracovaných hodin vašich kolegů.

 

4. Přiřazení barev k uživatelským jménům

Vyznat se v dlouhé konverzaci s kolegy může být zapeklitý oříšek. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak si vytvořit přehled na pár kliknutí – Slack totiž dovoluje přiřadit libovolnou barvu jednotlivým uživatelům. Postup je jednoduchý: stačí použít lomítkový příklad / barva @ uživatelské jméno 3EB890 (nebo jakýkoli šestimístný hexadecimální kód dle preferencí). Díky tomu budete hned vědět, o kom je řeč. Rychlé a jednoduché řešení.

5. Nastavení upozornění na klíčová slova

Věděli jste, že si můžete nastavit upozornění, kdykoliv se v konverzaci objeví klíčové slovo? Jedná se o skvělou funkci, o které mnoho uživatelů neví. Přesto vám její užívání dokáže výrazně ulehčit orientaci v aktuálním děním. Jako klíčová slova si můžete nastavit například své jméno, název projektu nebo cokoliv jiného, co vás zajímá. Jakmile Slack slovo zaregistruje, hned vám o tom dá vědět, takže o nic nepřijdete.

Jak na to? Postup je následující: klikněte na hlavní nabídku a vlevo nahoře vyberte možnost Předvolby > Oznámení. Pak už jen stačí přidat klíčová slova a máte hotovo.

 

BONUS: Nastavte si automatické odpovědi

Bonusovým je nastavení automatických odpovědí, které bude Slackbot posílat pokaždé, když se někdo z vašich kolegů zeptá na otázku obsahující klíčové slovo či frázi. Slackbot vám ušetří čas a zároveň zodpoví kolegovi okamžitě, což znamená win-win situaci pro obě strany. Stačí přejít na stránku Nastavit pracovní prostor a vyplnit vlastní odpovědi.

 

Pokud zrovna Slack nepoužíváte, možná pro vás bude ideální další díl ze série Super funkce komunikačních platforem - posvítíme si na Basecamp. Používáte Microsoft Teams? Pak si nenechte ujít minulý díl: Super funkce komunikačních platforem: 5 tipů na Microsoft Teams.

 

 

Připravila: Petra Pruden