CoolClub pro IT odborníky

Proč celosvětový nedostatek čipů v dohledné době neskončí?

10.01.2022

Celosvětový nedostatek čipů způsobil noční můru obor informačních technologií. Negativně ovlivnil odvětví od herních konzolí a chytrých telefonů až po automobily. Technologický průmysl se nachází v kritickém bodě a situace se v dohledné době nebude lepšit. Co nás čeká a kdy už to konečně skončí?

 

Magazín

              
Koupit herní konzoli PS5 se stalo téměř nemožným. Společnosti Toyota, Ford a Volvo musely zpomalit nebo dočasně zastavit výrobu ve svých továrnách. Výrobci chytrých telefonů také pociťují nedostatek a společnost Apple varovala, že nedostatek by mohl ovlivnit prodej iPhonů.                                                                                                                 

Jedním z hlavních důvodů nedostatku čipů je celosvětová pandemie Covid-19. Nejenže snížila kapacitu výrobců čipů, někteří byli nuceni uzavřít své továrny nebo omezit počet zaměstnanců z důvodu nemoci.

Dalším důvodem byl také obrovský nárůst poptávky spotřebitelů, kteří si chtěli koupit nové vybavení pro sebe a své rodiny, protože se ocitli v situaci, kdy pracovali a studovali z domova.

 

 

Covid narušil dodavatelské řetězce, což způsobilo, že se dostaly do záporných hodnot. Poptávka meziročně explodovala na 20 % a narušení dodavatelských řetězců vytvořilo velmi velkou mezeru. Tato explodující poptávka stále přetrvává.

Už teď víme, že celosvětový nedostatek čipů bude pokračovat i v roce 2022 a v roce 2023. V mezičase se žádné výrazné úlevy nedočkáme. Plánovaná výstavba nových továren na výrobu čipů od společností Intel, TSMC a Samsung by sice mohly zvýšit dodávky, ale od doby, kdy tyto společnosti zahájí výstavbu, do doby, kdy budou v provozu, uplynou ještě nejméně dva roky.

 

 

Společnost Intel zahájila výstavbu svých dvou továren na čipy v Arizoně v září a nepředpokládá, že budou v provozu dříve než v roce 2024.

 

Tip! „S nástupem 5G vzroste i počet zařízení v chytré domácnosti, chceme přinést kompatibilitu výrobců,“ říká Pavel Mašek, vývojář smart technologií 

 

 

Připravila: Diana Hovorková