CoolClub pro IT odborníky

SpaceX a T-Mobile plánují připojit mobilní telefony k satelitům a zvýšit pokrytí mobilními sítěmi

15.09.2022

T-Mobile US Inc. bude využívat satelity Starlink společnosti SpaceX Elona Muska k poskytování mobilního připojení uživatelům v některých částech Spojených států. Jaké jsou plány společností přímého připojení mobilních telefonů uživatelů k satelitům na oběžné dráze?

 

Novinky

 

Nové plány, které by existovaly vedle stávajících mobilních služeb společnosti T-Mobile, by odstranily potřebu mobilních věží a nabízely by služby pro zasílání textových zpráv a obrázků tam, kde v současné době není pokrytí mobilními sítěmi. To je klíčové zejména pro nouzové situace v odlehlých oblastech, jak uvedl Musk na konferenci v raketovém zařízení své SpaceX v Texasu.

Satelity společnosti Starlink využijí k vytvoření nové sítě střední pásmo společnosti T-Mobile. Budou mít také větší antény, které umožní připojení přímo k mobilním telefonům v síti T-Mobile. Většina telefonů používaných zákazníky společnosti bude kompatibilní s novou službou, která začne s textovými službami v beta fázi od konce příštího roku.

A mezitím se americké telekomunikační firmy předhánějí v budování středněpásmové části svých sítí 5G, aby dohnaly společnost T-Mobile, která díky odkoupení konkurenční společnosti Sprint získala objemné spektrum 2,5 GHz ve středním pásmu. T-mobile tedy rozhodně nezaspává.

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová

Foto: Elonx.cz