CoolClub pro IT odborníky

Online platby pod lupou: které režimy jsou skutečně bezpečné?

19.03.2021

Při každé online platbě existuje malé riziko, že by hackeři nebo zloději mohli tajně ukrást vaše bankovní nebo platební údaje. Pokud k tomu dojde, mohou pomocí vašeho účtu provádět podvodné platby na své účty, nakupovat položky, nebo dokonce získat hotovost. Proti neoprávněným platbám však lze bojovat použitím nejbezpečnějších režimů online plateb. Podívejte se na několik online platebních metod, které považujeme za nejbezpečnější.

 

Magazín

 

Internet rychle změnil svět na globální hřiště. Ani firmy nezůstaly pozadu v maximálním využívání internetu. Zákazníci si nyní mohou koupit své oblíbené značky odkudkoli na světě, a to díky internetu a pokročilým online způsobům platby. Kromě pozitivní a jasné stránky internetu a online platebních metod existuje i temná stránka - narušení bezpečnosti. Jak své peníze nejlépe ochránit?

 

Které online platby jsou nejbezpečnější?

Kreditní karty

Pro majitele malých podniků jsou kreditní karty obzvláště bezpečné, protože jejich používání regulují standardy dodržování plateb (známé také jako dodržování předpisů v odvětví platebních karet nebo dodržování předpisů PCI). Vaši zákazníci budou také těžit z kreditních karet, protože nákupy provedené na kreditní kartě nevybírají okamžitě peníze z bankovního účtu zákazníka. Místo toho peníze původně pocházejí od společnosti vydávající kreditní karty, nikoli od zákazníka.

Kreditní karta může být tou nejlepší volbou pro vaše online transakce, včetně vašich nákupů. Kreditní karty poskytují pohodlný způsob provádění plateb, nemluvě o jejich bezpečné povaze. Navíc je proces provádění plateb kreditní kartou u všech webů obvykle podobný. Mají silnou funkci ochrany proti podvodům. Dále je docela jednoduché převést prostředky zpět, když dojde k nesprávné transakci.

Kdykoli provedete transakci online pomocí své kreditní karty, peníze se z vašeho bankovního účtu neodpočítají okamžitě. Vydavatel karty za vás platí za zboží nebo služby a vy platíte později. Kdykoli si všimnete podezřelé aktivity, můžete informovat vydavatele karty, abyste zabránili dalším podvodům.

Chcete-li bezpečně platit pomocí kreditní karty, ujistěte se, že web, ze kterého transakci provádíte, je zabezpečený. Podívejte se na bezpečnostní funkce webu, jako jsou písmena „https:“ na začátku adresy URL a malý obrázek visacího zámku v levém horním rohu.

 

 

Debetní karty

Dalším levným a bezpečným způsobem, jak provádět online platby, je použití debetních karet. Použitím debetní karty k dokončení online plateb se prostředky odečítají přímo z vašeho účtu. S debetní kartou se nemusíte starat o hromadění dluhů, jako je tomu u kreditních karet.

Zde je tip, který vám pomůže izolovat účet a chránit údaje o debetní kartě: k platbám používejte předplacenou kartu. Prostředky jsou načteny na kartu, což znemožňuje přímý výběr z vašeho běžného účtu. Také to zkracuje čas, kdy používáte své údaje k dokončení transakcí online.

Debetní karty jsou také bezpečné pro online transakce, protože jejich vydavatelé poskytují 24hodinové služby sledování podvodů. To pomáhá detekovat případné podezřelé aktivity a předem je zmírnit. Jednorázová hesla se také používají při transakcích s debetními kartami, takže je mohou používat pouze skuteční vlastníci karet. Tato hesla jsou zasílána na mobilní zařízení držitelů karet prostřednictvím SMS nebo e-mailu.

Majitelé malých podniků také těží z přijímání plateb debetními kartami, protože i oni se řídí dodržováním předpisů PCI. Nákupy debetními kartami patří navíc k nejbezpečnějším online platbám pro zákazníky, protože v některých případech může použití debetní karty z neznámé adresy IP u zákazníka spustit opatření k ověření identity. Navíc debetní a kreditní karty Visa ani Mastercard nepovažují zákazníky za zodpovědné u neoprávněné platby.

 

Bankovní převody

V případech, kdy jsou banka vaší společnosti i banka zákazníka renomovanými institucemi, jsou bankovní převody obvykle bezpečné online platby. Je tomu tak proto, že banka se silnou reputací pravděpodobně postrádá rozsáhlou historii narušení dat a dalších bezpečnostních nedostatků, což naznačuje, že tato banka má zavedeny aktivní záruky proti podvodům a dalším bezpečnostním obavám.

 

Mobilní peněženky

Jedná se o platební služby třetích stran, které stále více zdobí oblast online transakcí. PayPal je pravděpodobně nejoblíbenější z hlediska spolehlivosti a bezpečnosti. Mezi další platební služby patří mimo jiné peněženka Google Pay, Apple Pay, Amazon Pay, Venmo, Payoneer, Skrill. Tyto metody jsou pro online platby bezpečné, protože uživatelé nesdílejí žádné soukromé informace. Vše, co sdílejí s ostatními stranami, je jejich adresa, řekněme jejich e-mailová adresa PayPal.

Jakmile platbu provede jedna strana, druhá strana ji během krátké doby obdrží prostřednictvím své ekvivalentní adresy. Dále jsou tyto platební služby považovány za bezpečné, protože mají funkci „ochrany kupujícího“. Díky tomu jsou téměř stejně bezpečné jako kreditní karty, tzn. kdykoli nedorazí platba nebo zboží, nebudete podvedeni. Funkce ochrany kupujících snižují nebo vylučují vaši odpovědnost, pokud vaše nákupy nikdy nedorazí nebo jste podvedeni. PayPal například mimo jiné bezpečnostní funkce proplácí kupní cenu i náklady na dopravu, pokud přijmete nesprávné položky nebo přijdou poškozené.

Digitální peněženky jako Apple Pay a Amazon Pay jsou také obecně považovány za nejbezpečnější online platební metody, které jsou k dispozici. Zákazníci těží z maskování čísel kreditních a debetních karet v těchto platebních formulářích a z těchto typů plateb těží i obchodník, protože zákazníci musí k ověření nákupu použít otisk prstu nebo PIN. Toto schválení vylučuje šanci, že společnost přijímá falešné kreditní karty, protože mobilní peněženky nemohou fungovat bez propojení se skutečným debetním účtem.

Dobrou volbou pro online nakupování jsou tedy platební služby třetích stran. Tyto služby mohou poskytnout další vrstvu bezpečnosti. Místo toho, abyste na každé webové stránce, kde nakupujete, poskytli své číslo kreditní karty nebo informace o bankovním účtu, poskytujete je pouze této platební službě, kterou používáte pro online nákupy. Pokud nakupujete na mnoha webech nebo webech, které vám nejsou známy, je rozumné snížit počet míst, kde hackeři mohou najít vaše informace.

 

 

Na co si dát pozor

SSL protokol

První věcí, která je zásadní pro zabezpečení vašich plateb, je zajistit, aby měl obchodník na svém webu implementován protokol SSL. Pomůže vám zašifrovat informace, které procházejí webem, například podrobnosti o kreditní kartě a citlivá data, která zákazníci sdílejí během procesu placení.

Ikona visacího zámku viditelná na liště URL vedle vaší webové adresy, která začíná https, informuje zákazníky o tom, že web je chráněný a bezpečný pro použití. Toto zvyšuje pověst obchodníka, zlepšuje povědomí o značce a zvyšuje důvěryhodnost. Certifikát SSL má pro podnikání mnoho výhod, takže i obchodník by měl sám ve svém zájmu tento certifikát zajistit.

 

Shoda s PCI

Pravděpodobně jste již slyšeli o shodě s PCI, pokud obchodník přijímá platby na svém webu nebo uvažuje o spolupráci s jedním z poskytovatelů plateb. Stručně řečeno, PCI DSS je soubor předpisů vytvořených hlavními značkami platebních karet, jako jsou Visa, MasterCard, American Express, Discover a JCB. Toto schéma vyžaduje, aby organizace dodržovaly 12 obecných požadavků na zabezpečení dat, které musí dodržovat každý obchodník.

Společnosti vydávající kreditní karty vyžadují dodržování PCI, aby byly online transakce zabezpečené a chránily je proti krádeži identity. Jakýkoli obchodník, který chce zpracovávat, ukládat nebo přenášet údaje o kreditní kartě, musí podle Rady pro dodržování předpisů PCI Compliance vyhovovat standardu PCI.

Zpráva společnosti Verizon však ukazuje, že i když byl PCI DSS spuštěn v roce 2004, pouze 36,7 % organizací aktivně udržovalo programy dodržování předpisů v roce 2018, což je velkým problémem.

Pamatujte, že získání souladu s předpisy není nejjednodušší úkol a může trvat týdny. Musí být podána žádost a je třeba se připravit na dlouhý a nákladný proces. Proto většina obchodníků dává přednost spolupráci s poskytovateli plateb, kteří pokrývají všechny problémy PCI, aby se nemuseli sami obtěžovat.

 

Použijte dvoufaktorové ověřování

Mít dvoufaktorové ověřování je zásadní, zejména pokud jde o účty na všech vašich sociálních médiích. Pokud má někdo přístup k některému z vašich účtů, má v zásadě také přístup k vašim finančním platbám, které jsou s ním spojené. Dvoufaktorové ověřování  zjistí každé vaše přihlášení. Upozorní vás, zda k účtu přistupuje jiné zařízení, které je neznámé.

 

Veřejné Wi-Fi

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak mohou zloději ukrást informace, je hackování veřejných hotspotů Wi-Fi, takže je obecně dobré vyhnout se platbám online z místní kavárny. Pokud musíte používat veřejné připojení Wi-Fi, ujistěte se, že web, který navštěvujete, je plně šifrovaný. Nejjednodušší způsob, jak to zjistit, je zajistit, aby každá stránka na webu měla adresu URL, která začíná „https“ na rozdíl od „http“.

Nepoužívejte také mobilní aplikace, které jsou připojeny prostřednictvím veřejných hotspotů Wi-Fi, protože je obtížnější zajistit si jejich zabezpečení.

 

Online obchod s námi je již nějakou dobu. Je proto důležité, abychom při provádění plateb používali pouze bezpečné metody, abychom se vyhnuli sdílení podrobností o naší kartě. Použití nezabezpečených metod může nakonec vést ke ztrátě hotovosti prostřednictvím podvodníků, kteří vždy číhají na internetu. Použití některé z výše uvedených platebních metod vám zaručí bezpečnost, kdykoli budete provádět transakce.

Jak se bude odvětví bankovnictví vyvíjet dál? Jsou papírové peníze opravdu jen otázkou několika příštích let? O budoucnosti bankovnictví čtěte právě teď.

 

 

Připravil: Radek Svoboda