CoolClub pro IT odborníky

Muskův vysokorychlostní internet pro celý svět slibuje dvojnásobné zrychlení. Od podzimu

08.09.2021

Generální ředitel vesmírné společnosti SpaceX a miliardář Elon Musk rozjíždí další projekt. Tentokrát se jedná o orbitální satelity společnosti SpaceX, které by měly zajistit poskytování vysokorychlostního širokopásmového internetu co nejevětšímu počtu uživatelů.

 

Novinky

 

Vývoj sítě byl zahájen v roce 2015, první satelity byly na oběžnou dráhu vypuštěny v roce 2018. V letošním roce by se vývoj projektu Skylink měl podle všeho urychlit. Překročili očekávaný počet družic vyslaných na oběžnou dráhu a poskytuje připojení více než 100 000 zákazníků.

Služba Starlink je nyní dostupná ve vybraných oblastech USA, Kanady a dalších částech zahraničí. Rychlost připojení je ve většině míst od 50 do 150 Mb/s s latencí od 20 do 40 ms. Čím bude satelitů a pozemních stanic přibývat, tím se zlepší rychlost přenosu dat i latence.

 

 

Musk na Twitteru uvedl, že bude zlepšení maximální rychlosti až dvojnásobné a také věří, že bude od podzimu Starlink dostupný po celém světě, s výjimkou severního a jižního pólu. V současné chvíli je služba dostupná ve vybraných oblastech USA, Kanady a dalších částech zahraničí. Myšlenkou celého projektu je poskytnout tak kvalitní připojení, že bude možné k satelitům připojit klidně celý dům. Hardwarová sada pro příjem signálu z vesmíru sestává ze satelitní antény a routeru, který si každý uživatel nastaví doma sám.

Kritici tohoto projektu na sebe ale nenechali dlouho čekat s tím, že se umístěním satelitů na oběžnou dráhu sníží viditelnost noční oblohy. A právě díky těmto obavám a pokusům o zpomalení celého projektu se Starlinku dostává ještě více pozornosti a popularity. Mapa pokrytí se bude i nadále rozšiřovat a Skylink doufá, že nakonec pokryje vysokorychlostním Wi-Fi celou planetu.

 

 

Připravila: Erna Březinová