CoolClub pro IT odborníky

Bojové drony a nová militantní éra

18.02.2022

Každou bojovou a válečnou éru ve vojenských dějinách symbolizuje vždy určitá zbraň, která byla v tomto období používána. Dron MQ-1 Predator se stal ikonickou zbraní období protipovstalecké války, kterou vedly Spojené státy v Afghánistánu, Iráku a jinde, dlouhý luk byl ikonou středověku a obrněné tanky byly ikonou druhé světové války. Kdysi byl bojový dron využíván pouze vojenskými velmocemi, dnes už ho používají i menší státy a povstalci.

 

Novinky

 

Nástupce bezpilotního letounu Predator byl speciálně navržený hunter-killer s názvem MQ-9 Reaper. V přední části dronu je kamera a senzory, výzbroj je tvořena raketami a bombami s GPS nebo laserovou navigací.

Dosahuje rychlosti až 463 km/h a má větší dolet a unese více munice, než jeho předchůdce Samotné názvy těchto dronů označují jejich účel. Zasáhnou nepřátele kdykoli a kdekoli a předpokládá se, že bezpilotní letouny Reaper byly použity k zabití íránského generála Qasema Soleimaniho před bagdádským letištěm v lednu 2020. Krátce to byly hlavně Spojené státy a Izrael, kdo byl schopný takových operací a může se toto období označit jako první éra bojových dronů.

Následně došlo ke dramatické změně, využití bezpilotních letounů se přesunulo z protiteroristické války do plnohodnotného boje. Do budoucna nás čeká další éra využití těchto letounů, protože technologie jsou stále sofistikovanější a propojené s umělou inteligencí.

 

 

Připravila: Erna Březinová