CoolClub pro IT odborníky

Roboti v době covidové: Zastoupili i studenty v karanténě

09.11.2020

Roboti by měli zvláště v dnešní době zastat lidskou sílu a pomoci tam, kde to pro člověka může být rizikové. O využití robotů v medicíně a ve výrobě teď ale řeč nebude. Ukážeme vám 5 robotů, kteří na jaře nastoupili na směnu v různých koutech naší planety. Například i jako avataři studentů v nařízené karanténně.

 

Magazín

 

Situace ve světě použití robotů vyloženě nahrává. Všude tam, kde lze zapojit automatizaci nebo přístroje místo lidské síly, se v době pandemie pomoc robota hodí. Roboti mohou nejen plnit funkci roznášky či dezinfikovat prostředí, v některých případech mohou doslova nahrazovat i přítomnost samotného člověka – to se může hodit například při absolventské ceremonii studentů. Podívejte se na 5 robotů, kteří v době covidové našli své uplatnění.

 

 

  1. NewMe

Na první pohled vypadají jako stojany na parní žehličku. V Japonsku jim však doslova vylepšili kabátek a nahradili jimi chybějící studenty na slavnostní akci. To když se v době koronavirové pandemie měla na BBT University konat slavnostní promoce, jíž by se z důvodu karantény nemohli zúčastnit všichni studenti. Tamní profesor a děkan přišel s nápadem využít robotické avatary. Posloužili mu k tomu dálkově ovládaní roboti NewMe čínské společnosti OhmniLabs, byli dokonce i slavnostně oblečeni do promočního hávu. Každý 1,5 m vysoký stroj nesl v obličejové části tablet s online připojeným studentem a izolovaní jedinci se tak mohli živě zúčastnit slavností akce, aniž by opustili své domovy.

Foto: BBT Univeristy

 

  1. ZoraBots

Belgická společnost ZoraBots vyvinula robota, který je přímo stavěný na podmínky doby covidové. Tito roboti totiž sledují teplotu pacienta, identifikují jedince bez roušky či respirátoru a celkově analyzují chování a vzhled lidí v dosahu. K tomu umí také samozřejmě nahradit nemocniční personál při podávání léků a dalších potřeb infikovaným osobám.

Foto: zorarobotics.be

 

  1. UVD robot

Dánští roboti UVD jsou mistři v dezinfekci, využívají silného UV světla a umí si tak poradit s DNA nebo RNA všech mikroorganismů v dosahu. Využíváni jsou jak v nemocnicích (na operačních sálech i chodbách), tak i na dalších prostorách absorbujících větší počet osob, např. na letištích. Tento robot ale může pracovat pouze tehdy, není-li v dosahu žádný personál. Robot na fotografii je vypnutý :-). 

Foto: uvd-robots.com

 

  1. Starship

Tento malý šestikolový robot plní funkci doručovatele. V britském Milton Keynes dodává objednávky již více než 200 000 obyvatelů. Robot dodávky vozí po hojných cyklostezkách rychlostí max. 4 km/h. Lidé jsou však i tak spokojení. S robotem komunikují přes aplikaci, díky níž si objednají potraviny či drobné zboží ze supermarketů, nebo hotové jídlo z restaurací, a robot jim jejich objednávku - v určený čas - doručí.

Foto: starship.xyz

 

  1. Boston Dynamics

S přezdívkou „žlutý pes“ hlídá návštěvníky singapurských parků robot zvaný Boston Dynamics. Je vybaven řadou kamer a senzorů, pomocí kterých detekuje přestupky a snaží se jim předcházet vysíláním varovných upozornění. Umí také sledovat a vyhodnocovat podezřelé balíčky či zavazadla. Robot s maximální rychlostí 1,6 m/s má výdrž baterie ale jen 90 minut. Jeho kamery umožňují monitorování 360°.

Foto: bostondynamics.com

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: bostondynamics.com; BBT Univeristy; uvd-robots.com; ohmnilabs.com; starship.xyz; zorarobotics.be