CoolClub pro IT odborníky

Metaverzový sen se rozplývá. Společnost Meta přichází o téměř miliardu dolarů měsíčně

18.08.2022

Zvýšení ceny headsetu pro virtuální realitu Oculus Quest 2 o 100 dolarů působí jako kapka v moři vedle miliardových ztrát, které každoročně vykazuje Reality Labs, firemní divize společnosti Meta zodpovědná za VR a AR projekty.

 

Novinky

 

Společnost Meta prozradila, že i nadále pokračuje ve velkých výdajích na vývoj svého meta vesmíru. Reality Labs zabývající se VR (virtuální realita) a AR (rozšířená realita) projekty, která je tedy velmi důležitou součástí tohoto snu, přišla v loňském roce o 10 miliard dolarů a za předchozích šest měsíců ztratila dalších téměř 6 miliard dolarů.

Divize za 2Q vykázala příjem "pouze" 452 milionů dolarů a zaznamenala ztrátu 2,6 miliard dolarů. Meta bude muset doufat v zásadní obrat, pokud chce získat část svých peněz zpět. Uchýlila se dokonce k nepříliš populárnímu kroku, kdy zvýšila cenu headsetu pro virtuální realitu Oculus Quest 2 o 100 dolarů.

Mark Zuckerberg přičítá pokles příjmů Mety především propadu příjmů z inzerce a špatné globální předpovědi pro business a říká, že společnost čeká utahování opasků. Je to vlastně vůbec poprvé, kdy Meta utrpěla meziroční úbytek příjmů. Ve skutečnosti je ale ztráta na straně VR a AR jednou z mála konstant tohoto podniku a obecně se o nich hovoří jako o jednom ze způsobů, jak firmu v budoucnu skutečně rozvíjet.

Společnost se dále pokouší monopolizovat trh metaverza a virtuální reality, kdy utrácí za akvizice VR společností a startupů, které vyvíjejí core headset technologie. Federální obchodní komise (FTC, Federal Trade Commission) ji však nedávno zažalovala za účelem zabránění nákupu Within Unlimited, výrobce populární VR aplikace Supernatural z oblasti fitness. Můžeme tedy předpokládat, že jakékoli budoucí akvizice budou čelit značné regulační kontrole.

Splnění Zuckerbergova metaverzového snu se zdá být ještě hodně vzdálené a nezbývá nám nic jiného než čekat, kdy se štěstěna obrátí ve prospěch VR a AR a ukáže se, jestli se vynaložené úsilí a prostředky opravdu vyplatily.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková