CoolClub pro IT odborníky

Netflix má na krku žalobu, Squid Game přehltil Jihokorejský internet

08.10.2021

Asi každý z nás viděl, nebo alespoň slyšel o seriálu „Squid Game“, který nás přenese do nemilosrdného a krvežíznivého prostředí v Jihokorejské aréně. Smetánka se baví smrtí společensky neúspěšné menšiny, která dobrovolně bojuje o velký balík peněz doslova na život a smrt. Seriál se stal natolik populárním, že vedl k nárůstu síťového provozu internetového připojení v Jižní Koreji.

 

Novinky

 

Jihokorejský poskytovatel internetových služeb SK Broadband požaduje, aby Netflix zaplatil související náklady na údržbu, které vznikly v důsledku přetížení sítového provozu, jelikož doteď nic neplatil.

Platforma se brání se tím, že její povinnost končí vytvořením obsahu a jeho ponecháním uživatelům, a namítá, že doručování v internetovém světě je podle soudních dokumentů zásadně zdarma. Ovšem v červnu centrální okresní osud v Soulu rozhodl, že se na SK Boardband pohlíží jako na službu poskytovanou za poplatek a je tedy vhodné, aby Netflix poskytl něco na oplátku.

SK odhaduje, že poplatek za používání sítě, je jen za rok 2020 asi půl milionu korun.

Především seriál Squid Game vyšvihnul postavení Netflixu na druhé místo, co se týče datového provozu v Jižní Koreji, hned po YouTube. Ovšem obě tyto platformy neplatí poplatky za využívání sítě, což jiní poskytovatelé platí.

Datový provoz Netflixu stoupl od roku 2018 až 24krát a nyní činí 1,2 bilionů bitů dat za sekundu od září 2021.

Netflix hodlá přezkoumat žalobu, ovšem neustále se snaží o otevřený dialog. Zkoumají se způsoby spolupráce se společností SK Broadband, aby bylo zajištěno bezproblémové streamování pro sledovatele. 

 

Připravila: Natalie Brzobohatá