CoolClub pro IT odborníky

iOS a jeho nejnovější vychytávky: Jak odemknout telefon s maskou na obličeji?

30.04.2021

Apple nedávno představil nový iOS 14.5. update pro iPhone a tablety. Největší radost z pěti primárních vychytávek vám rozhodně udělá schopnost odemknout telefon i během toho, co budete mít na obličeji roušku či respirátor. Optimalizace se také dočkali emoji, Siri a ochrana našich osobních údajů.

 

Novinky

 

iPhone se v posledních letech zaměřoval na zvýšení ochrany při odemykání telefonů a jako jeden z mnoha uvedl na trh aparáty, které se odemknou po naskenování našeho obličeje. Uživatelsky snadný a zároveň bezpečný nástroj. Jenže tehdy ještě nikdo neměl tušení, že přijde doba, v níž strávíme 90 % času skrytí za rouškou, která nás bude chránit před novým virem.

Rouška nás sice chrání, ale poměrně komplikuje odemykání a další možnosti pomocí telefonu (např. platbu). Pokud ale vlastníte Apple Watch Series 3 (a výše), je možné odemknout telefon i s maskou na obličeji.


Jak odemknout iPhone s maskou na obličeji?

iPhone totiž můžete odemknout pomocí přenosného zařízení přes zapnuté Bluetooth. Odemknutí si v mobilu nastavíte v aplikaci Nastavení v sekci Face ID & Passcode. Ověříte se zadáním hesla, to samé nastavíte na svých Apple Watch v části Odemknout. Zadejte heslo přenosné uzamčené obrazovky a povolte výše uvedená nastavení. Z bezpečnostních důvodů není ale na iPhonu při odemčení pomocí Apple Watch k dispozici vše. Ulehčí vám však život tím, že mu postačí naskenovat jen část vašeho obličeje a přes ověření pomocí hodinek se odemkne.


 

Další vychytávkou je tzv. App Tracking Transparency, která se stará o ochranu našich osobních dat. Pokud budete stahovat aplikaci, telefon se vás automaticky zeptá, jestli souhlasíte s tím, že aplikace bude sledovat vaši online aktivitu. Tato data se používají v marketingu (zejména na sociálních sítích) k přesnému cílení reklam na ideální uživatele (potenciální zákazníky). Tuto funkci nejčastěji využívají sociální sítě jako Facebook, Tik Tok nebo Instagram.

V dnešní době nám nezbývá nic jiného než vyjadřovat naše emoce skrze emotikony v našich telefonech, a tak jsme se mohli dočkat i update co se týče „smajlíků“. Nově se rozšíří smajlíci s možností změny tónu pleti a pohlaví. Nebudou chybět také emotikoni s novými expresivními výrazy.

iPhone je neodmyslitelně spojen také s jeho virtuální kolegyní Siri, i ta se dočkala úprav. Uživatelé se mohou těšit z rozmanitějšího výběru hlasu, který je díky využívané technologii více přirozený.

V neposlední řadě Apple přišel s tzv. AirTagy, které si lze připnout na klíče, strčit do batohu či kabelky. Jedná se o drobnou pojistku proti ztrácení věcí. Všechny tyto tagy jsou propojeny s vašimi Apple zařízeními a můžete tak sledovat, kde se vaše kabelka či batoh nachází.

 

 

Připravila: Natálie Brzobohatá