CoolClub pro IT odborníky

Chybí tisíce IT specialistů, ale dají se sehnat i na inzerát, pokud víte, jak na to

14.09.2021

Přestože poptávka po IT odbornících mnohonásobně převyšuje nabídku, neznamená to, že odborníci nejsou. Jsou, jen je musíte umět najít a zaujmout. Vhodně zvolenou strategií lze u IT odborníků dosáhnout vlny zájmu, v níž se na zajímavou nabídku přihlásí sami. Navzdory přehlcení pracovními pobídkami i trendu, kdy IT odborníci na inzeráty nereagují. Mediální paniku o zoufale vyprahlé technologické scéně vyvrací i čísla největšího kariérního IT portálu CoolJobs Social, který každý měsíc eviduje více než 1000 reakcí zmiňovaných IT odborníků.

 

Magazín

 

O chybějících IT odbornících se dočtete takřka v každém médiu. Podle dat je v České republice zhruba 316 tisíc IT specialistů a dalších minimálně patnáct tisíc jich chybí. Dá se předpokládat, že vlivem digitalizace tento trend ještě poroste.

Ostatně, tak je tomu již posledních dvacet let, zájem zůstává, mění se pouze nejvíce poptávané technologie. Přesto ani trh s technologickými specialisty není černobílý, kapacity - byť ve výrazném nedostatku, k dispozici jsou. Jen je musíte umět najít a zaujmout.

 

Přehlcení IT odborníci

Jinak to totiž nejde. IT odborníci s nejvíce poptávanými skills jsou denně doslova bombardováni nabídkami pracovních příležitostí. Na trhu neustále vznikají nové zprostředkující agentury, které do pomyslného „kotle“ stále přilévají (více či méně vhodnou a správně zacílenou) nabídku pracovních pozic, a to pomocí všech dostupných komunikačních kanálů.

Vznikají tak typicky problematické situace, se kterými se setkává každý IT odborník: je příliš často kontaktován s nějakou pracovní nabídkou (přes e-mail, LinkedIn, telefon…), a dostává vzhledem ke svému profilu a preferencím nabídku nerelevantních pozic.

Firmy, které se takto snaží IT odborníky získat, tak často narazí. Odborníci se jim nehlásí a na inzeráty nereagují. Tím vzniká známá tržní horečka: IT odborníků je nedostatek a není „kde je brát“.

 

Jiný úhel pohledu

To je však jen jeden úhel pohledu, za kterým stojí společnosti, jimž jejich náborová strategie nefunguje. Největší tuzemský dodavatel IT kapacit, společnost CoolPeople, tento dojem vyvrací svými doložitelnými výsledky.

Díky unikátní strategii a přístupu v oslovování a získávání IT odborníků má na svém profesním portálu CoolJobs Social více než 1000 reakcí měsíčně, z toho 500 unikátních (to znamená každý měsíc 500 nových) IT odborníků. Tento fakt samozřejmě přináší možnosti, jak uspokojit hladový IT trh.

 

 

 

IT odborníci do 10 dnů

A může se to dít velmi rychle, například společnost CoolPeople umí poptávku po IT specialistech obvykle uspokojit už do 10 dnů. Vždy však záleží na náborovém procesu ze strany klienta a na samotné délce výběrového řízení.

Největší poptávka je dlouhodobě po vývojářích v technologiích Java a Microsoft .NET, do popředí zájmu se dostávají i specialisté na DevOps a automatizované testování. I ty však umí CoolPeople se svou vypilovanou strategií oslovit.

 

Kampaně i umělá inteligence

A nejsou za tím žádná kouzla. Za dobu svého působení na trhu si společnost vytvořila fungující mix nástrojů a postupů, jak efektivně IT odborníky oslovit.

Základem je přinášet relevantní nabídky v jejich přirozeném prostředí a s jasně danou „message“. Předložit přehledně a srozumitelně všechny potřebné a transparentní informace o kontraktu (typ a technologie projektu, výše MD rate, místo, forma a délka alokace). S tím vším přijít v atraktivním balení do přirozeného prostředí IT odborníků.

Cílovou skupinu CoolPeople oslovuje pomocí vlastních strategických kampaní zejména na sociálních sítích - na Facebooku a Instagramu, dále pomocí tzv. inbound marketingu na profesní sociální síti LinkedIn.

Jako zázemí veškerých nabídek využívá svou vlastní kariérní platformu s prvky sociální sítě CoolJobs Social. Tu si společnost nechala na míru vytvořit, aby do procesu zapojila umělou inteligenci a zobrazovala uživatelům jen relevantní nabídky IT projektů na míru kompetencím i požadavkům každého konkrétního kandidáta.

Dalším nástrojem, kterým CoolPeople oslovuje a získává nové IT odborníky, je vlastní internetový IT magazín CoolClub. Tím společnost láká kandidáty na svůj kariérní portál přes exkluzivní články zaměřené na IT tematiku, gaming, filmy a zajímavé rozhovory.

V neposlední řadě společnost aktivně pracuje na specifickém obsahu různých kanálů sociálních sítí, kde každému typu přizpůsobuje jak obsah, tak formu sdělení.

 

Revoluční kariérní platforma

Kariérní platforma se svou aplikací CoolJobs Social je pro společnost milníkem ve snaze proměnit IT recruitment. Podařilo se ho posunout z režimu „hromadný hon na kandidáty“ do režimu „nikoho neobtěžující svobodné volby zajímavého projektu“.

Jinak řečeno - z kvantity do kvality. Tato platforma nyní tvoří 30 % celkového profitu společnosti CoolPeople. CoolPeople odhaduje, že příští rok bude touto cestou realizovat více než 50 % svých projektů.

Atraktivní formát prezentace

Společným jmenovatelem úspěšně uzavřených nabídek je vždy atraktivně zpracovaný inzerát. Jde buď o statický banner nebo video prezentaci s nabídkou aktuálního projektu.

Ten nabízí konkrétní Sourcing Manager, který je také zodpovědný nejen za průběh zprocesování projektu, ale i za komunikaci s IT kandidáty.

Bannery s pozicemi jsou vytvářeny ASAP přímo v CoolPeople. Pro jejich produkci má společnost vlastní profesionální tým a odpovídající techniku. Úspěšnost těchto inzerátů dokládají data, která čítají přes 1000 přihlášených kandidátů měsíčně.

Díky tomu umí CoolPeople alokovat IT odborníky i na specifičtější projekty, anebo dosáhnout i na IT odborníky, se kterými ještě není v kontaktu.

 

Neustálá inovace je nutná

Postupy pro efektivní nábor IT odborníků se neustále vyvíjejí. Hlavní pointou tohoto článku je vysvětlení faktu, že klasické pracovní inzeráty v oblasti IT skutečně již delší dobu nefungují. Proto, aby fungovaly, je potřeba nabízet správným způsobem atraktivní aktuální obsah, který dokáže cílovou skupinu IT odborníků zaujmout a přesvědčit k reakci.

CoolPeople se již dva roky aktivně zaměřuje na inbound sourcing (tzv. pasivní sourcing prostřednictvím kvalitně zpracované prezentace pozic a následného efektivního zpracování reakcí kandidátů, kteří o konkrétní nabízený projekt projevili zájem), v němž vidí velký potenciál.

Tato strategie umožnila cílit na vhodné kandidáty a méně je obtěžovat přes telefon, e-mail či jiné komunikační kanály. Společnost tím získává více času věnovat se kandidátům, kteří se dle kvalitního popisu klienta a pozice „před-kvalifikovali“ tím, že se sami na pozici přihlásili.

CoolPeople stále zkouší nové formáty a způsoby prezentace pracovních pozic na IT projektech. Jejím cílem je neustálá inovace pro udržení pozornosti cílové skupiny a celkové zvyšování úspěšnosti. Výsledné ověřené postupy a metody pak učí recruitery ve vlastní recruiterské CoolPeople Akademii.

 

 

CoolPeople Akademie

Ta je také aktuální novinkou, pod kterou společnost sjednotila vlastní interní vzdělávací systém pro nové i stávající zaměstnance.

Díky CoolPeople Akademii se systematicky zvyšuje a udržuje aktuální úroveň, metody a postupy všech interních Sourcing Managerů (recruiterů).

Ti mají možnost se v rámci pravidelného vzdělávání a školení odborně posouvat a rozvíjet. Na základě nově zavedených a ověřených metod získávají exkluzivní know-how, jak efektivně pracovat v procesu vyhledávání a oslovování nových IT kandidátů, i jak zkvalitňovat spolupráci se stávajícími IT odborníky.

CoolPeople Akademie bude v nejbližší době nabízet i specializované veřejné kurzy pro HR specialisty, kteří budou mít zájem si osvojit nejnovější metody a ověřené postupy v oblasti náboru IT odborníků.

O vypsaných termínech kurzů bude včas informovat na sociálních sítích i v magazínu CoolClub.

 

Tip! CoolPeople Pool nabízí klientům ASAP dostupné chybějící IT kapacity

 

 

Připravila: Alena Čálková