CoolClub pro IT odborníky

iPhone první generace se vydražil téměř za milion korun

08.11.2022

Pokud máte doma původní iPod nebo iPhone z roku 2001 a 2007, můžete lehce přijít k nemalému finančnímu obnosu. Zejména nerozbalené produkty se mohou cenově vyšplhat až do několika stovek tisíc korun.

 

Novinky

 

Nedávno jsme psali o tom, že Macintosh SE, který patřil Stevu Jobsovi, jde do aukce. Jeho ocenění se odhadovalo na 300 tisíc dolarů (cca 7 milionů korun). Předmětem dražby byl i jedinečný kousek Apple II: Ventless Rev 0, a další raritní objekty.

Vysoká cena starých produktů je daná zejména tím, že se jedná o ojedinělé kousky, které se přestaly vyrábět. Pokud jste vlastníkem některého z původních produktů Apple v originálním balení, tak je jisté, že jeho hodnota bude i nadále stále růst. Rozhodně je uschovejte, v budoucnu díky nim můžete snadno zbohatnout.

První model iPodu se před několika dny vydražil za 25 tisíc dolarů (přibližně 620 tisíc Kč). Příhozy na iPhone začaly na 2 500 dolarech. Konečná částka se vyšplhala na 39 339 dolarů. To je v přepočtu přibližně 969 tisíc korun.

V případě iPhonu jde dokonce o vzácnější kousek. Hlavním důvodem je to, že se jedná o původní model. Prodej tohoto mobilu byl spuštěn 29. června 2007. O pár týdnů později byla oznámena aktualizace systému na verzi OS 1.1, což mělo na svědomí nový design krabičky. Od té doby byl iPhone zobrazován se 13 ikonami, zatímco na původní krabičce má iPhone na ploše pouze 12 ikon. Tyto originální typy iPhonů používaly i starší systém OS 1.

Zdánlivě malá změna má pro sběratele a fanoušky společnosti Apple velkou hodnotu. Dalším důvodem je konfigurace s 8 GB úložištěm.

 

 

Připravila: Karolína Farná