CoolClub pro IT odborníky

Nejlepší high-end streamer pro rok 2021? Přinášíme srovnání dvou špičkových modelů

09.07.2021

Prémiová zařízení, Roku Ultra a Apple TV 4K, jsou žhavými kandidáty na nejlepší high-end streamery roku. Disponují doplňky Dolby Visions, rychlými procesory, intuitivním dálkovým ovládáním, Ethernetem, ale jeden z nich je o něco výhodnější než ten druhý. Přinášíme srovnání a vyhodnocení streamovacího duelu.

 

Novinky

 

Nejvýkonnější zařízení na streamování mediálních obsahů jsou Roku Ultra a Apple TV 4K. Obě malé krabičky jsou připojené k internetu, přijímají televizní pořady a filmy ze streamovacích platforem jako je Netflix, Amazon Prime Video, Disney Plus a Hulu. Promítat pořady z těchto zařízení lze na libovolném televizoru. Oproti ostatním zařízením nabízejí další výhody včetně rychlejších procesorů a kabelových portů Ethernet. Pro srovnání nejlepších streamerů Apple a Roku byly sledovány klíčové oblasti – rozhraní, funkce a dálkové ovládání.

Roku Ultra má vzhledem k výkonnosti vynikající cenu, i když nepřináší uživatelům v zásadě nic nového. Aktualizace 2020 zařízení Roku pro špičkový model Ultra se oproti předchozím rokům příliš nemění, zachovalo si funkci dálkového vyhledávače, vynikající rozhraní a přidává podporu Apple AirPlay 2 a Dolby Vision HDR. Cena zařízení je 100 $.

Apple TV 4K disponuje novým procesorem, dálkovým ovládáním ale pořád stejně vysokou pořizovací cenou. Design je stejný jako u modelu 2017. Nový ovladač Siri Remote a rychlejší procesor jsou vítaným vylepšením. Software Apple TVOS podporuje obsáhlou nabídku aplikací. Cena je ale skoro dvojnásobně vyšší než u konkurenčního zařízení Roku Ultra. Apple TV 4K pořídíte za 180 $.

Obě zařízení mají přehledné a jednoduché nabídky služeb. Rozhraní Roku má snadné použití, barevné dlaždice jsou uspořádány do mřížky, kterou lze libovolně přizpůsobovat vlastnímu vkusu. Na dlaždicích nejsou umístěny žádné reklamy a plakáty pořadů, které by uživatele zahlcovaly. Ovládání je rychlé, hlavní nabídka přehledná. Apple má design hodně podobný, navigace je snazší díky intuitivnímu ovladači se zabudovaným procesorem. V dalších funkcích a parametrech, které byly srovnávány byly rozdíly jen nepatrné.

Vítězem se stává Roku Ultra, který vyšel v porovnání cena výkon lépe než jeho konkurent.

 

 

Připravila: Erna Březinová