CoolClub pro IT odborníky

Inspirující videa HR TED Talks, která vám převrátí svět vzhůru nohama

13.09.2021

Toužíte po přívalu HR inspirace? Poslechněte si těchto 5 ostřílených řečníků TED Talks! Otevřou ožehavá témata náboru, odprezentují zajímavá data z výzkumů a ukážou vám nové úhly pohledu, které vás přimějí k zamyšlení. Jste připraveni na tuto HR krasojízdu?

 

HRstack

 

Pět následujících inspirujících videí vám odpoví na klíčové otázky nejen ohledně náboru nových zaměstnanců. Stačí se zeptat:

 

1. Proč perfektní kandidát nemusí mít hvězdný životopis?

Uchazeč A: Prestižní univerzita, červený diplom, dokonalý životopis.

Uchazeč B: odpovídající vzdělání, časté změny zaměstnání, zkušenosti z různých odvětví.

Oba jsou kvalifikovaní. Jakému dáte přednost? Mnoho recruiterů by bez dlouhého otálení určitě vykřiklo uchazeče A. Manažerka HR Regina Harley ovšem upozorňuje, že není všechno zlato, co se třpytí, a ukazuje, že kandidáti s horšími předpoklady mohou na stejné pozici rovněž zazářit. Vášeň a motivace jsou tajné zbraně, které bývají často podceňované.

Video zhlédnete zde.

 

2. Jak diverzita dělá týmy inovativnější? 

Co je konkurenční výhodou vaší firmy? Loajální zaměstnanci, kreativní nápady nebo skvělé marketingové kampaně? Management konzultantka Rocío Lorenzo poukazuje na zcela odlišnou věc, a tou je diverzita týmu. Mnoho lidí vidí diverzitu v práci jako něco, co má spojitost s politickou či etickou korektností. Nevnímají ji jako byznysovou prioritu, což je podle Rocío Lorenzo škoda. Ona a její tým zkoumali 171 společností a zjistili, že inovativnost a kreativita souvisí s diverzitou týmu více, než si myslíme. 

Video zhlédnete zde.

 

 

3. Proč bychom se měli starat o naše zaměstnance tak dobře jako o naše zákazníky? 

„Zákazník je náš pán. Musíme pochopit, co potřebují, co hledají a po čem touží.” To je mantra drtivé řádky marketérů. A ti se nebojí použít jakékoliv techniky k tomu, aby na tyto otázky našli odpovědi a přizpůsobili podle nich nabízené služby a produkty. Představte si, co by stalo, kdyby se firma stejně tak zajímala o své zaměstnance? Diana Dosik sdílí zajímavá data ze svého výzkumu a odhaluje, čeho mohou dosáhnout zaměstnanci, kteří se cítí být hodnotní a uznávaní.

Video zhlédnete zde.

 

4. Krize pracovní síly v roce 2030 — a jak ji řešit už teď?

Máte pocit, že najít ty správné zaměstnance do vaší firmy je pořádný oříšek? Počkejte na rok 2030. To bude teprve dřina. Alespoň to tvrdí Rainer Strack, odborník na lidské zdroje v BCG. Podle něj drtivá většina aktivní pracovní síly odejde do důchodu a trh nebude mít dost pracovníků, kteří by je nahradili. Do toho přidejme problémy s distribucí talentů a toxické pracovní kultury a máme zaděláno na globální pracovní krizi. Existuje způsob, jak z toho vybruslit? Strack poukazuje na zajímavá řešení, která vychází z tvrdých dat a průzkumů trhu. Odhalte tajemství, jak odvrátit blížící se nebezpečí.

Video zhlédnete zde.

 

5. Jak skvělí lídři inspirují druhé? 

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je Apple tak inovativní? Každý rok je o něco lepší než konkurence, přestože se jedná o klasickou IT firmu, která má přístup ke stejným médiím, kvalifikovaným zaměstnancům a technologiím. V čem se liší od těch ostatní? Co ji dělá tak jedinečnou? Podle Simona Sinka se odpověď skrývá přístupu leaderů a jejich znalosti, proč dělají to, co dělají. Společně s tímto poznatkem předkládá zajímavé tipy, jak tento slavný koncept aplikovat v praxi. Díky tomu získáte přesný návod, jak být pro své zaměstnance inspirací a motivací, a co víc – jak přitáhnout do firmy ty správné talenty. 

Video zhlédnete zde.

 

 

Připravila: Petra Pruden