CoolClub pro IT odborníky

Řidičský průkaz v iPhonu? V USA už funguje, do roka byste ho v mobilu mohli mít i vy!

15.09.2021

Vizí Applu zřejmě je, abychom své domovy opouštěli bez fyzických peněženek – platit můžeme mobilem i hodinkami, a do stejných zařízení se mají postupně přestěhovat i naše doklady. Řidičský průkaz už tam - ve vybraných státech USA, je. S naší českou eDokladovkou se dokladů v mobilu ale nejspíš dočkáme také a dříve. Do roka.

 

Novinky

 

Apple právě začíná novou éru osobních dokladů ve virtuální peněžence Apple Wallet. Jako první si život s virtuálními osobními doklady můžou vyzkoušet majitelé iPhonů a Apple Watch ve státech Arizona a Georgie v USA. I ti si je ale budou moci užít jen omezeně – akceptovat je zatím mají jen letiště při kontrolách totožnosti. K řidičskému průkazu se v uvedených státech brzy přidají i občanské průkazy (ID card).

 

Zatím jen vybrané státy

Snahou Applu nyní je dosáhnout domluvy s jednotlivými americkými státy, aby virtuální osobní doklady akceptovaly bez omezení. Připravena jsou na to zatím však jen vybraná letiště se speciálními terminály, jež budou umět doklady z hodinek a mobilů přečíst.

To by se mělo dít bezpečně a bez nahlížení cizích osob do dokladu – vybraný Apple přístroj uživatel jen přiloží ke čtečce, která jej bez jakéhokoliv biometrického čtení (skenu obličeje, otisku prstu či hlasového záznamu) nasnímá a využije jen základní informace. Apple se zavazuje, že ani on, ani úřady nebudou mít přehled o tom, kde byl doklad předložen.

Novinku budou brzy moci využít i státy Connecticut, Iowa, Kentucky, Maryland, Oklahoma a Utah. Služba se má v budoucnu rozšířit o ID studentů na vybraných univerzitách.

Kdy se služba dostane do dalších států je otázkou, nutná je totiž nejen spolupráce s úřady, ale také rozšíření jednotlivých čtecích zařízení (čteček), které informace budou umět přijmout. Podmínkou virtuálního řidičského průkazu nebo ID v aplikaci Wallet je iOS 15.

 

 

Čechům se nabídne eDokladovka

Apple Wallet u nás službu virtuálních dokladů jen tak neumožní. Variantou by však mohla být tzv. eDokladovka, kterou na svém webu představila Státní tiskárna cenin (STN).

Tato aplikace by měla umožnit mít (nejen) doklady, jako například pas, občanský a řidičský průkaz v mobilu s tím, že by nenahradila fyzické doklady samotné (ty bude potřeba pořád vlastnit), ale stanou se jejich „digitálními dvojčaty“. Nebude tedy nutné je nosit neustále při sobě a výrazně se tak sníží riziko ztráty dokladů s peněženkou.

Doklady v této aplikaci budou čteny zařízeními pomocí kontrolní aplikace, speciálně určené pro kontrolní orgány, podobně jako je tomu například u aplikací čTečka/Tečka. Komunikace bude probíhat přes Bluetooth a čtení dokladu by mělo být možné i offline.

Kromě osobních dokladů by do eDokladovky mělo být možné nahrát například i rodný list, zbrojní průkaz, průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovny, osvědčení o registraci vozidla a jiných dokumentů.

 

 

Bezpečnost uložení a způsob výměny dat hlídá celosvětově uznávaná, interoperabilní norma ISO 18013/5, kromě toho má aplikace aktivní ochranu proti reverznímu inženýrství a počítá i s ochranou uživatelů proti hackerským útokům.

Aktuálně je eDokladovka je fázi prototypu a čeká na schválení legislativy pro využívání digitálních dokladů. STN ale počítá s tím, že by se aplikace mohla spustit do jednoho roku a bude dostupná prakticky pro všechny současné chytré telefony (Android i iOS).

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: Apple; Státní tiskárna cenin