CoolClub pro IT odborníky

Google ruší plány. Nabízet své bankovní služby uživatelům nebude

15.10.2021

Google plánoval umožnit uživatelům otevřít si bankovní účet prostřednictvím vlastní aplikace Google Pay. Dít se tak mělo od roku 2021, a to ve spolupráci se společnostmi Citigroup a Stanford Federal Credit Union. Mělo se jednat o službu nazvanou "Plex" - o běžné a spořicí účty bez měsíčních poplatků, poplatků za přečerpání účtu a bez požadavků na minimální zůstatek. Plány se však zrušily.

 

Novinky

 

Součástí Google balíčku měla být i fyzická debetní karta, která by fungovala v síti Mastercard, jak v loňském roce uvedla společnost pro CNBC. Plány se však změnily. 

Zprávu o zrušených plánech jako první přinesl v pátek deník Wall Street Journal. Ten uvedl, že řada údajně nedodržených termínů spolu s odchodem vedoucího pracovníka Google Pay, který na projekt dohlížel, způsobily, že se projekt začal hroutit. Mluvčí společnosti zprávu potvrdil, ale odmítá se vyjádřit k tématu odchodu vedoucího pracovníka.

Sengupta opustil Google v březnu, aby podle svého profilu na síti LinkedIn založil vlastní finančně-technologickou společnost Arbo Works. Od té doby se zdá, že do své společnosti získal několik dlouholetých pracovníků Googlu, jak uvádí LinkedIn a webové stránky Arbo Works. Senguptovy bankovní plány v Google byly „snaha učinit bankovnictví relevantnějším pro generaci, která je první na mobilech."

Cloudová jednotka společnosti Google učinila z finančních služeb jednu z hlavních oblastí, na kterou se nyní u svých zákazníků zaměřuje. Banky sice vyjadřují obavy, že se technologičtí giganti budou snažit proniknout do spotřebitelských financí podobně jako v jiných odvětvích, například v médiích a reklamě, ale zatím se tato hrozba téměř neprojevila.

 

 

Připravila: Natalie Brzobohatá