CoolClub pro IT odborníky

Recruitment: Budování databáze talentů na HR

10.10.2022

Dnes už se téměř žádná firma neobejde bez mzdového nebo docházkového systému. Personální systém, jehož součástí může být evidence výběrového řízení, však není něco, bez čeho by se firmy neobešly. Proto se v tomto článku budeme věnovat nástroji, který je schopen náborový proces z dlouhodobého hlediska zefektivnit a optimalizovat.

 

HRstack

 

Jaké jsou hlavní výhody využití náborové platformy?

 

RAM paměť recruitera

Náborová platforma je vlastně desktopová, webová, nebo mobilní aplikace, do níž se vkládají profily kandidátů, se kterými chceme či naopak nechceme být v kontaktu. Ukládání informací o kandidátech výrazně usnadňuje náborový proces. Když si kandidáty důkladně ukládáme a jednotlivé náborové kroky evidujeme, získáváme větší přehled.

Například víme, proč kandidát nepostoupil dále ve výběrovém řízení (nedostatek zkušeností?, osobnostní mismatch?, nevyhovující typ spolupráce či dojíždění?). Nebo nám odhalí důvody, proč nepřijal nabídku (nevyhovující finanční očekávání?, upřednostněna nabídka jiné firmy či protinabídka v současné firmě?). Aby bylo možné aplikaci využít jako spolehlivý zdroj kandidátů, je potřeba si veškeré náborového kroky pečlivě zaznamenávat.

 

Rozklíčujte proces

Důkladnou evidencí jednotlivých kandidátů můžete při vyhledávání v databázi například rozklíčovat, že kandidát nabídku přijal, ale do firmy nakonec nenastoupil. Anebo, že sice nastoupil, ale odešel ve zkušební době. Tyto detaily, tolik potřebné k efektní recyklaci kandidátů, si nemáte šanci zapamatovat, jestliže přijdete do kontaktu s desítkami kandidátů týdně.

 

 

Evidujte kandidáty

Kolikrát se stane, že máte před očima CV skvělého kandidáta, který se nehodí na otevřenou pozici, na niž se přihlásil? V takovém případě vám nezbývá nic jiného, než mu poslat zamítací zprávu a doufat, že si na něj příště vzpomenete.

S náborovou platformou se ale ke kandidátům můžete snadno vrátit a zajímavého kandidáta zkontaktovat s vhodnější pozicí. Nechcete přeci, aby věta „my se vám ozveme“ byla jenom pouhá fráze! Dobře vyplněná databáze se pak stane nepostradatelnou pomůckou každého ctižádostivého recruitera.

 

Eliminujte dublování kandidátů

Chcete přece v průběhu spolupráce s agenturami vědět, že jste se zaslaným kandidátem již v kontaktu byli? Nejhorší situace nastává ve chvíli, kdy se vám dostane kandidát přes agenturu na nabídku, a vy zjistíte, že jste s ním už v minulosti jako firma v kontaktu byli.

Nejčastější spor o kandidáty vzniká právě ve chvíli, kdy již procesovaný uchazeč přes agenturu byl zároveň osloven jedním z interních recruiterů. S náborovou platformou přesně dohledáte data jednotlivých náborových kroků, a tedy i spolupráce s agenturami bude přehledná a transparentní. Nadto se vyhnete zbytečným „fíčkám“ za kandidáty, které již v databázi máte zaznamenané.  

 

 

Skutečnost podložená daty

Umět číst a orientovat se v datech je mocná zbraň. S náborovou platformou snadno splníte stanovené cíle. Můžete například zjistit, kolik kandidátů jste v daném časovém úseku oslovili, kolik pohovorů jste s nimi vedli, a kolik z nich k vám do firmy nakonec nastoupilo.

Vedení společnosti může mít o vašich aktivitách konečně dobré povědomí. A když náhodou nemáte nové uchazeče, jste schopni zjistit nejen, proč tomu tak je, ale i co proto můžete společně udělat. Díky náborové platformě víte, co váš recruitment proces zrovna potřebuje a co potřebovat bude. Právě analýza zdrojů uchazečů, kteří se vám osvědčili, je jedna z mnoha výhod, kterou si můžete v rámci využívání náborové platformy vyzkoušet.

 

Recruitment jako životabudič společnosti

Jakmile má firma data, je o něco bohatší než ta, která je nemá. Pracujeme v době, v níž platí: co se nedá změřit, jako by neexistovalo. Nezapomínejte, že je recruitment životabudičem každé firmy, jenž nezačíná pohovorem, ale samotným hledáním vhodných uchazečů na trhu práce. Nepřistoupíte-li k náboru chytře a s rozvahou, necháte si protéct peníze mezi prsty.

 

 

Připravila: Hana Pelikánová

Partner rubriky: Scaleups