CoolClub pro IT odborníky

Máte hacknutý telefon? Takhle to poznáte!

26.09.2022

Česko na příčce kybernetických útoků zaujímá páté místo v Evropě. Podle dat NÚKIB narostl v minulém roce počet nebezpečných kybernetických aktivit během jednoho roku z 99 na 157. Ohroženy nejsou jen počítače, ale i mobilní telefony. V mobilu se skrývá spousta soukromých dat,  proto se mobilní telefony stávají častým terčem hackerů. Jak poznáte, že je váš telefon napaden?

 

Magazín

 

Jak poznat hacknutý telefon

Zprávy a hovory, které nepoznáváte

Jako majitelé zařízení si nejspíš pamatujete, komu jste psali a volali. Pokud si všimnete textových zpráv nebo hovorů, které jste neuskutečnili, je možné, že se do vašeho telefonu někdo naboural.

 

Nevyžádaná aktivita na sociálních sítích

Pokud si všimnete, že se automaticky posílají zprávy ostatním uživatelům bez vašeho vědomí, nebo vidíte nezvyklou aktivitu, může to znamenat, že se hacker snaží získat vaše data potřebná ke krádeži identity. V polovině ledna letošního roku se na příklad na Messengeru začala šířit zpráva s otázkou: „To jsi ty?“ a odkazem na video. Po kliknutí na přiložený odkaz se útočníci dostali k vašim citlivým údajům a mohli jste i přijít o facebookový účet.

 

Vyšší spotřeba dat

Pokud máte větší spotřebu dat větší než obvykle, data vám mizí, aniž byste je používali, tak je možné, že je váš telefon hacknutý a podvodník používá vaše data ke spuštění aplikací na pozadí, které vám data čerpají.

 

Horký telefon

Nepřiměřená teplota může být známka toho, že jste se stali obětí hackera. Obzvlášť pokud je váš mobil horký i přes to, že ho zrovna nepoužíváte.

 

 

 

Rychlejší vybíjení baterie

Tento znak nemusí sám o sobě nic znamenat, protože opotřebení baterie a její rychlejší vybíjení je přirozenou součástí její životnosti. Máte telefon půl roku nebo pět let? I to vám napoví, jestli se jedná o špatný stav baterie nebo hackerský útok.

 

Špatný výkon

Aplikace zamrzají, telefon se sám vypíná nebo restartuje i bez vašeho zásahu? I to může být příznak napadeného telefonu. 

 

Více reklam

Pokud se na vašem mobilu začaly zobrazovat nevhodné reklamy, může to znamenat, že váš telefon byl napaden. Objevují se vám reklamy ve větším počtu v notifikačním centru nebo na vás vyskakují okna přes celou obrazovku jako tzv. pop-up reklamy? Pokud ano, je pravděpodobné, že mají co do činění s malwarem.

 

Zvuky během hovoru

Pokud jste si během hovorů začali všímat zvláštního ruchu nebo praskání, může to být známkou, že má k vašim hovorům přístup někdo třetí. V tom případě může odposlouchávat mnohem více než jen hovory.

 

 

 

Děje se vám výše uvedené? A co teď?

Poznáváte výše zmíněné symptomy? Pak je třeba rychle zasáhnout a telefon chránit. Co můžete dělat, když je váš telefon napaden?

 

  1. Smažte aplikace, které nepoznáváte
  2. Restartujte telefon do továrního nastavení
  3. Aktualizujte si hesla
  4. Spusťte anti virový program – např. Avast One, Norton Mobile Security
  5. Informujte své kontakty, aby případně neklikali na podezřelé odkazy a zprávy

 

Tyto kroky mohou zmírnit škody, které hacker mohl způsobit. Také je dobré kontaktovat vašeho operátora, a to v případě, že vám přestanou přicházet zprávy a hovory. Dobrou prevencí je se nepřipojovat k neznámým nezabezpečeným Wi-Fi a neklikat na podezřelé reklamy.  Vhodné je taky pravidelné promazávání cookies a historie ve vašem prohlížeči.

Zcela zásadní je však používat rozum a bezmyšlenkovitě neklikat na neznámé odkazy a zprávy.

 

 

Připravila: Karolína Farná