CoolClub pro IT odborníky

Starship Technologies rozšiřuje svou službu robotického doručování potravin

03.03.2022

Starship Technologies vyvinula autonomní roboty na rozvoz potravin. Společnost nyní uzavřela partnerství se supermarketem Lucky California ve městě Pleasanton, nedaleko Silicon Valley, a bude v této oblasti doručovat potraviny prostřednictvím robotů do přibližně 1500 domácností.

 

 

Koncept je jednoduchý. Lidé, kteří si chtějí nechat doručit potraviny, si stáhnou aplikaci Starship, vyberou si v ní zboží a zaplatí. Zaměstnanec obchodu s potravinami zboží vyzvedne a naloží jej do trupu robota, který je vyložen izolovanou taškou. Pak už stačí, aby autonomní poslíček vyrazil i se zásilkou na místo určení. V momentě, kdy robot dorazí k zákazníkovi, pošle upozornění a zákazník si následně může nákup odemknout pomocí aplikace, čímž je zajištěno, že během cesty zásilku nikdo neodcizí.

Roboti jsou vybaveni řadou kamer a senzorů. K pohybu po chodnících a vyhýbání se překážkám využívají machine learning a umělou inteligenci. Zvládnou přecházet ulice, přelézat obrubníky, pohybovat se v noci a pracovat v dešti i sněhu. Jedinou chybějící schopností je chodit po schodech.

Velkým plusem této služby jsou nulové emise a nízké náklady na doručení zásilky. Společnost Starship Technologies v současné době uskutečnila více než 2,5 milionu komerčních dodávek a jejich roboti ujeli více než 5 milionů kilometrů po celém světě.

 

 

Připravila: Diana Hovorková

Foto: starship.xyz