CoolClub pro IT odborníky

Recidivy fibrilace síní se již nebudeme muset bát. Vědci testují metodu AI, která jí má předcházet

27.08.2021

Vědci pomocí nových zobrazovacích metod analyzují snímky z CT, aby identifikovali anatomické rysy, které mohou pomoci předpovědět, u jakých pacientů s fibrilací síní (AFib) je vyšší riziko recidivy po ablaci. Čtyřletá retrospektivní studie s účastí více institucí vyvine a ověří nový nástroj pro predikci rizika pomocí umělé inteligence, který bude analyzovat data od více než 2 000 pacientů, kteří podstoupili ablační zákrok pro AFib.

 

Novinky

 

Tým Amerických vědců získal čtyřletý grant ve výši 2,95 milionů dolarů od National Insitutes of Health na zkoumání možností využití zobrazovacích metod k předvídání a potencionálnímu předcházení rizika recidivy fibrilace síní.

Většina práce využívající „computer imagining“ a personalizovanou diagnostiku (CCIPD) se zaměřuje na využití radiomiky a strojového učení pro předpovídání výsledků a odpovědi na léčbu různých druhů rakoviny. AFib patří mezi nejběžnější srdeční vady, kdy dochází k nepravidelnému srdečnímu rytmu, který může přerušit normální průtok krve, což způsobuje, že srdce pracuje méně efektivně. Tento stav je spojen se zvýšeným rizikem mrtvice, srdečního selhání, a dokonce i smrti.  

Tento projekt se bude rovněž snažit pomocí genetického a elektrického mapování získat poznatky o anatomických rozdílech mezi pacienty, u nichž je pravděpodobné, že se u nich arytmie bude opakovat, a těmi, u nichž tomu tak není. Výzkumníci doufají, že shromážděné radiografické a klinické údaje povedou k vytvoření nové zobrazovací platformy založené na umělé inteligenci, kterou bude možné testovat pro personalizované cílení ablace, a také k poznání biologického základu AFib.



Připravila: Natalie Brzobohatá