CoolClub pro IT odborníky

Komu zatleskat, až přistane bezpilotní letadlo? Přece AI!

16.06.2021

Autonomní druh dopravy již nenalezneme pouze ve sci-fi filmech, pomalu a jistě se stává realitou. Představme si třeba to, jak za nás AI řídí automobil. Ale co kdybychom šli dál? Co kdyby v kokpitu letadla nikdo neseděl? Nápadu na bezpilotní letadlo a jeho realizaci se ujala společnost Merlin Labs, která pracuje na jeho testování a uvedení do provozu. 

 

 

Společnost Merlin Labs vyvíjí autonomní letecký software, na který již získala 25milionů dolarů od společností Google Ventura a First Round Capital. Mimo tuto velkou investici, která činí v přepočtu půl miliardy korun, společnost nově uzavřela partnerství s dodavatelem leteckých služeb Dynamic Aviation. Ten by mohl potencionálně urychlit Marlin Labs s uvedením autonomních letadel do komerčního provozu.

Společnost se chce zaměřit na letadla, která přepravují jak náklad, tak i cestující. Startupová společnost aktuálně testuje na letounu Beechcraft King Air, se kterým létá ve vzdušném prostoru nad Mohavskou pouští. Matt George, generální ředitel společnosti, prozrazuje, že cílem je vložit veškerou část autonomie do rukou samotného letounu. Argumentem pro vložení veškeré kontroly do rukou letoun byl ten, že pokud by bylo letadlo odkázáno na dálkového operátora a došlo by ke ztrátě signálů, měli bychom ve vzduchu obrovský kus nekontrolovatelného kovu.

Technologie by tak měla sama zvládnout nejen ovládání samotného letounu, ale také komunikaci s řízením letového provozu či navigaci. Hovoříme tu tak o poměrně vysoce vyspělé technologii. Naopak operátoři by měli fungovat pouze jako monitorovací element, který na dané stroje dohlíží. Bezpilotní lítaní není zase tak velkou novinkou. U běžného letu pilot pouze vzletí a přistane. Během letu nasadí autopilota a následně sám pouze dohlíží na to, aby vše pobíhalo bez problému.

 

 

Připravila: Natalie Brzobohatá